måndag 12 augusti 2013

2008 Viviani Valpolicella Classico Superiore Campo Morar


Det är inte ofta jag dricker vin från Valpolicella numera.  Man kan verkligen fundera över varför, särskilt efter att ha provat en flaska som denna... Viviani är en producent jag verkligen gillar. Inte minst för att de fortfarande gör en riktigt bra Valpolicella classico, en variant som nästan helt spolats bort i amarone- och ripasso-floderna.

Valpolicella classico superiore markerade en gång i tiden ett bättre urval av druvor, något högre alkoholhalt och lite längre lagring. Idag torkar oftast producenterna druvorna i en månad till superioren. Vivianis superiore Campo Morar innehåller till ungefär hälften druvor som torkats i en månad. Vinet får också en andra jäsning genom att man tillsätter amaronedrägg. Så till Campo Morar tillämpas både appassimento- och ripasso-metoderna.

2008 Valpolicella Classico Superiore Campo Morar bjuder till en början inte på mycket roligt. Doften känns anonym och rätt intetsägande. Tunn med försiktigt bärfrukt och en del alkohol. Smakmässigt känns det också ganska platt. Efter ett par timmar på karaff bättrar det sig något men imponerar fortfarande inte alls.

Det är faktiskt först dag två som Campo Morar visar sitt rätta ansikte och då är det ett helt annat vin som bjuder upp. Kraftfull doft där körsbärsfrukten vuxit till sig rejält och nu fått sällskap av andra mörka bär. I bakgrunden finns lite hostmixtur med lakrits och örter. Fattonerna är väl integrerade.

Smaken är också den fyllig och kraftig men inte så tung som befarat. Vinet är sötfruktigt med ihopsmälta körsbär och blåbår. Syran är frisk och någonstans dyker det upp ett litet grönt stråk. Mjuka tanniner och kryddig avslutning med en aning russinsötma.

Ett ytterst välgjort och ambitiöst vin som skiljer sig rätt mycket ifrån vad jag vanligtvis dricker numera men det ger onekligen mersmak. Stort tack till Vintankar för flaskan och upplevelsen.


1 kommentar:

JC:s Vintankar sa...

Roligt att den föll väl ut. Mycket luftning behövs. Ett par timmar på karaff brukar göra susen, men ett bra vin dag två är inte att förakta.

JC

PS
Vi påbörjade igår en flaska från Kalabrien. A Vita F36p27.
ett helt annat vin, ja nästan motsatsen. Om några dagar bloggar vi det.