lördag 17 augusti 2013

2008 Chateau Lassolle Cotes du Marmandais

Här handlar det nästan om blindprovning trots att jag kan läsa både producent och appellation på etiketten. Informationen på nätet är mycket knapphändig och var heller inte tillgänglig när jag provade vinet i nedkopplat läge ute på landet. Så smaknoteringarna får komma först och därefter några ord om producenten.

2008 Château Lassolle Cotes du Marmandais är mörkt purpurfärgat. Doften har en säregen blandning av svarta vinbär och surkörsbär, lite rått kött, mynta och grafit med en aning rustik funkighet i bakgrunden. Allt hänger samman på ett snyggt sätt.
Smaken är medelfyllig, rättfram och väldigt inbjudande. Livfullt och kul vin det här. Frukten fortfarande vital men stram och värdig. Riktigt frisk syra och strama, lite torra tanniner. Ett suveränt matvin, vardagsvin med en extra växel.  En fransos med lite italienska drag.

I efterhand har jag kunnat läsa mig till att Cotes du Marmandais är beläget syd-ost om bordeaux. Här odlas ungefär samma druvor med tilläg av cot, aboriou, syrah och sauvignon gris. Chateau Lassolle drivs sedan 2002 av Stephanie Roussel. De tio hektaren odlas biodynamiskt och källararbetet är minimalistiskt. Någon hemsida har jag inte lyckats hitta och jag vet heller inte exakt vilka druvor vinet innehåller. Enda uppgiften jag sett gäller årgång 2005 och då var blandningen 70% cabernet franc, 10%  merlot, 5 % cabernet sauvignon och resterande 15% syrah, aboriou, cot och fer servardou. 36 månaders lagring på begagnade fat.


4 kommentarer:

Morten Pedersen sa...

I jakten på en hemsida kom jeg over en lenka til chateaulassolle.com, men den er ikke i bruk lengere så jeg tror nok at de ikke har noen hemsida lengere.

Ingvar Johansson sa...

Morten ! Tack för ditt engagemang. Tror inte heller att det finns någon hemsida. Inte så mycket annat matnyttigt heller för den delen.

Lessrof sa...

Snart är du helt såld på Sud-Ouest!
Var fick du tag på vinet?

Ingvar Johansson sa...

HELT såld blir jag nog aldrig men jag dricker gärna mer härifrån. Vinet kom från Vinomatiks restaurangsortiment.