onsdag 31 juli 2013

2011 Colombaia Bianco Toscano


En del viner tar en med storm, går direkt till lustcentrat utan att det behövs någon reflektion. Andra viner smyger sig på en. De låter en försåtligt ana att här finns det något att hämta om vinet ges tid och uppmärksamhet. Viner som briljerar med balans och finstämdhet snarare än storslagna aromer. Viner som kan vara lätta att missa om de omges av andra, lite mer framfusiga typer.
2011 Colombaia Bianco Toscano är ett sådant där smygande vin.

Colombaia är en liten, biodynamisk producent som håller till i Colle Val d'Elsa, en bit utanför Siena. Man har fyra ha vinodling och producerar c a 10.000 flaskor per år. Colombaia startade någon gång i mitten av 70-talet av Piero Lomazzi. Tjugo år senare tog sonen Dante och hans fru Helena. De började omgående arbeta ekologiskt och sedan något år tillbaka drivs gården efter biodynamiska principer. Man odlar framförallt, sangiovese men även colorino, malvasia nera, malvasia bianca, canaiolo och trebbiano. Källararbetet är traditionellt med stora fat och naturjäst.

Colombaia Bianco Toscano är gjort på lika delar malvasia och trebbiano som har fått 10 dagars skalkontakt. Vinet är guldgult och lite grumligt. Till en början är doften reduktiv men det vädras snabbt bort. Till en början upplever jag vinet som rätt trevligt men alldagligt. Det gör inte så mycket väsen av sig, varken doftmässigt eller smakmässigt men har bra syra, överraskande längd och en lätt bitterhet och tanninnafs i avslutningen.

Efterhand öppnar vinet upp allt mer. Doften växer till sig och bjuder på torkat gräs, gula plommon, päron och mogna äpplen. Smaken får också allt mer pondus men på ett fortsatt lågmält vis. Aromerna går igen men här finns också lite fina nöttoner. Syrorna ger ett riktigt lyft åt smaken och sedan klingar det ut i en ren, mineralpräglad avslutning.

Ett oerhört charmerande vin som är i fullständig balans och harmoni . 11.5 perfekta procent. Det funkar alldeles utmärkt som anspråkslös törstsläckare men med luft och stigande temperatur har det väldigt mycket mer att erbjuda. Importeras av Vinomatik


1 kommentar:

Morten Pedersen sa...

Det er mye flott å lese om mye god vin her som vanlig. Alltid hyggelig å stikke turen innom en god vinblogg for å kose seg med en vin.