lördag 10 augusti 2013

2010 Domaine Le Rocher des Violettes Petillant Originel


Jag fick en flaska av Lessrof, en sådan där folieinslagen flaska som vinbloggare ibland ger varandra. Blindprova och blogga. Spännande, utmanande och ångestframkallande. Då jag kunde utläsa av flaskans förslutning och tyngd att det handlade om ett mousserande vin tog jag flaskan med mig till en granne.

Vinet är ljust guldgult. Doften är mycket frisk och guläpplig med inslag av citrus och kalkiga mineraler. Det känns faktiskt som att Lessrof gjort det enkelt för mig och jag gissar att det är en chenin blanc från Loire vi har i glaset. Smaken är mycket frisk och är en direkt avspegling av aromerna. Syrorna är skoningslösa, vinet knastertorrt och slankt som en vidja. Oerhört uppfriskande och en klockren aptitretare.

Och visst var det en chenin blanc från Loire, 2010 Domaine Le Rocher des Violettes Petillant Originel närmare bestämt. Tack för den ögonöppnaren Lessrof.

2 kommentarer:

Lessrof sa...

Tanken var inte att det skulle vara svårt, bara gott, men det är väl alltid kul med blint. Det är mycket Montlouis just nu. SB har släppt bra grejor (se FV-post) och som av en händelse smuttar vi just nu på Ludovic Chansons Pétillant från Caviste. Inte riktigt samma friskhet och rakbladsvassa syror som vi älskar hos Le Rocher des Violettes Chenin Blanc generellt, men Montlouis i stort är verkligen en region att forska i.

Ingvar Johansson sa...

Jag förstod att din avsikt inte var att sätta mig på pottkanten. Min granne blev mäkta imponerad, både av vinet och mina skills...