lördag 4 februari 2012

Blandat från Cibi e Vini

Med anledning av bilden i Räknetrissens senaste inlägg påpekade Finare Vinare att denna knappast kunde vara aktuell - den visar Cibi e Vinis skylt med bara Occhipinti-flaskor, och nu kan F&V upplysa om att Fabio Simoncini sålt slut på sitt Occhipinti-lager.

Och det stämmer, fotot är från mitten av november i fjol och mycket vatten har flutit genom Christianshavns kanaler sedan dess. Bjergvine-kampanjen är nog oåterkalleligen förbi, även om hemsidan fortfarande påstår något annat. Skylten har arrangerats om ett antal gånger, särskilt inför julen. Två dagar under julruschen - inte mer! - bar signora Simoncini en blinkande julgran i sin håruppsättning när hon arbetade i butiken.

Signore Simoncini intygar att F&V's information stämmer. Occhipinti är slut för tillfället. Frappato kommer i ny årgång i mars-april och den nya SP68:an får vi vänta än längre på. Som tur är finns det mycket annat att botanisera bland i mellantiden:

Eugenio Rosis Anisos, som Ingvar skrivit ingående om här.
Stefan Vajas lagrein Glassierhof, också den avrapporterad av Ingvar. Alto Adige, lätt fånget och lätt förgånget. Ytterligare ett vin i Fabios smakfulla katalog som tycks stört omöjligt att spara på någon längre tid. Det liksom pockar hela tiden på uppmärksamhet där det ligger i sitt fack: "Öppna mig! Öppna mig! Du vet att du kommer att gilla mig!" Och det har hittills stämt varje gång.
Det här är riktigt jädra bra. Alto Adige igen, från Hartmann Donà i Merano. En rekommendation från den juljovialiska Signora Simoncini och en omedelbar favorit i den något tyngre men ändå elegant välsvarvade klassen. Ett IGT-vin som jag inte har tillräckliga kunskaper att gissa druvblandningen i. Det finns ingen hemsida att uppbåda. Här kan man läsa en recension som förutspår "un futuro radioso" för Hartmann Donà. Mina italienska-kunskaper är bristfälliga, men jag kan utläsa att druvorna är schiava, lagrein och pinot nero. Ett vin jag absolut vill återvända till - det ordinarie priset 159 DKK är det inget att orda om.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jörgen! Vad tyckte du om Anisos ? Har du provat något av Eugenio Rosis andra viner ? Såhär svarade Fabio på min fråga om det verkligen var sant att han var helt ren på Occhipint "Ja det er sandt – vi har få flasker Nero d’Avola, enkelte Grotte Alte og lidt SP68 hvid tilbage"

Jörgen Andersson sa...

Några Poiema väntar på sin tur. Jag tyckte mycket om Anisos, men drack den vid ett tillfälle då jag inte var fullt fokuserad. Jag minns att det inte var vad jag förväntade mig av ett sådant vin och att det krävdes en del för att nollställa förväntningarna och uppskatta vinet sådant det var. Jag har ett exemplar kvar att prova, då ska jag välja ett bättre tillfälle. Helt klart ett vin att förlora sig i.