söndag 16 oktober 2011

2009 Stefan Vaja Glassierhof Lagrein


Heldag i Köpenhamn men denna gången inte för en vinsafari. Nej, dagen ska gå i naturvetenskapens tecken med besök på Experimentarium. Efter segdragna förhandlingar med döttrarna lyckas jag utverka ett snabbbesök hos Cibi&Vini.

Vid mitt besök har Fabio precis avslutat sitt Le Donne del Vino-tema. Nu är det Bjergvine som gäller och jag gissar att det är ett tema som kommer att göra en del avtryck i den svenska bloggosfären. Redan nu är den lilla butikslokalen på Torvegade full med lådor som det står Patrik och Torsten på. Jag gissar att lådorna med svensk destination kommer att bli fler.

Denna gången fokuserar jag på Anna Occhipinti och det blir bara ett Bjergvin som följer med hem. Vid en googling hittar jag inte särskilt mycket information om Stefan Vaja och hans Glassierhof. Egendomen är belägen i Alto Adige några mil söder om Bolzano omfattar 3.2 ha. Årsproduktionen är c a 15.000 flaskor. Odlingen är certifierad ekologisk. Resten av historien får vinet berätta.

Vinet har en mycket tät ungdomligt blåröd fär. Doften är verkligen ystert bärig, pigg och frisk.Frutti di bosco, körsbär och björnbär. Det finns också ett inslag av viol och lavendel och tydliga mineraltoner.

Smaken är verkligen frisk, saftig och läskande. Vinet överraskande fylligt med den oerhört charmerande frukten i centrumDet är mycket mjukt och nästan helt utan strävhet. Syran är frisk och det finns en god bitterhet i slutet som ger balans. Osunt hög drickbarhet. Om jag hade fått det här vinet blint hade jag nog kunnat hamna i både beaujolais och Österrike.

Det är är ett charmerande matvin av rang som jag är helt övertygad om kommer att falla fler bloggare på läppen. Supergott idag men kan säkert utvecklas ytterligare med ett eller annat år i ryggläge. 105 DKK/varuprov.

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Dags att ge sig upp i 'bjergen' således.
Ang lådorna hos Fabio så skulle jag misstänka att de är märkta med 'Patric', med 'c'. ;-)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Du har säkert rätt Patrik. Vid närmare eftertanke känns det oerhört långsökt att det skulle kunnna vara Patrik med 'k':-)