onsdag 1 februari 2012

2008 Grgich Hills Chardonnay


Några gånger har jag skrivit om att dricka utanför boxen, lämna komfortzonen eller att utmana de egna gränserna och de förutfattade meningarna. I praktiken är det ju väldigt lätt. Det är rent av löjligt enkelt. Bara att välja valfri flaska på det lokala systembolaget, korka upp och bli utmanad. Den typen av utmaningar resulterar dock oftast i att de förutfattade meningarna förstärks. En riktig utmaning kräver lite mer finess och en flaska som man faktiskt kan riskera att gilla trots att man inte borde.

Ger jag mig ut på vänsterkanten så riskerar jag väl vid det här laget att trilla över kanten. Istället söker jag mina utmaningar inåt, i riktning mot mittfåran. För visst är det väl där kalifornisk, barriquelagrad chardonnay hör hemma ? Eller ?

Grgich Hills Estate grundades 1977 av Mike Grgich, mannen som låg bakom  vita vinnaren i den legendariska Paris-provningen 1976,  1973 Chateau Montelena chardonnay. I filmen "Bottle Shock",  som sägs handla om evenemanget, lyser Grgich med sin frånvaro. Ett faktum som mest verkar ha med Hollywood och Stalinistisk historieskrivning att göra. Under drygt 30 år har Grgich byggt upp en enorm mönsteranläggning som idag omfattar 130 ha och producerar 70.000 lådor årligen. Hela produktionen är biodynamisk sedan några år tillbaka.

Kvällens vin, 2008 Grgich Hills Estate Chardonnay är Grgich instegs-chardonnay. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. Det har lagrats 10 månader på 60/40-blandning av använda och nya fat av fransk ek. Färgen är ljust guldgul med lite gröna reflexer. Doften är inte helt lättfångad. Aromerna är inte svåra att pricka in. Här finns gröna äpplen, citrus och tropisk frukt. Toner av kokos, vanilj, mandel och mineraler. Svårigheten är att fånga kombinationen av det stora anslaget med ett visst mått av återhållsamhet. Ofta tycker jag att varmodlad chardonnay kan bli för påträngande, övertydlig och aromerna känns ibland mer fruktlika än riktigt fruktiga. Grgich Hills chardonnay doftar äkta vara.

Smaken är stor och fyllig med generös frukt i flera lager. Smaken följer aromerna väl. Syran är mycket frisk och gör att vinet visar upp fin balans. Lång, god eftersmak där den friska syran och mineraltonerna får briljera. Trots 14.5% alkohol så känns vinet inte tungt eller spritigt. Det funkar fint även efter en halvtimme i glaset.

Det här är riktigt gott inget snack om saken. Tillrättalagt och polerat, javisst men också gediget, välgjort och välsmort. Lite som att färdas i en sprillans ny Lexus på en perfekt väg. En behaglig och högst njutbar åktur med den lätta onsdagsberusningen som destination.

Emilie Vin i Fredensborg säljer för 245 DKK.

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Då är det dags för mig att fråga dig Ingvar: Jo, det där låter ju bra men är det något du kommer att köpa igen? 245 danska pix för en smooth ride i en Lexus när vi alla vet att du föredrar att åka tuc-tuc på knöliga vandringsleder. ;)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Omväxling förnöjer och jag håller på att bli gammal så man kan inte helt utesluta att det blir påfyllning. Det här dricker jag gärna igen och priset känns helt OK. Oslagbart till en kycklingballotin