torsdag 9 februari 2012

2009 Angiolino Maule Sassaia


Angiolino Maule är en av de mest framträdande personerna på den italienska naturvinsscenen. Han var en av de åtta ursprungliga medlemmarna  intresseorganisationen Viniveri och startade senare Vin Natur. Riktigt varför splittringen uppstod vet jag inte men det är inte utan att man känner lite Monty Python-vibbar när man läser de olika manifesten. Sedan 1988 driver Maule La Bianchara i Gambellara med särskilt fokus på garganega i olika former. Man har nio hektar egen mark och tre på arrende. Totalt produceras c a 50.000 flaskor per år.

Sassaia är gjort på en blandning av 80% garganega och 20% trebbiano. 1-2 dagars skalkontakt. Jäsning och lagring på stora fat och ståltank i sex till sju månader. Ingen filtrering och minimal svavling. Vinet är guldgult till färgen och är en aning beslöjat. Doften är till en början mycket speciell. Det är som om de vulkaniska mineralerna och de reduktiva dragen förstärker varandra och tar över helt. Efter några timmar på karaff blir det bättre. Mycket bättre. De vulkaniska mineralerna finns fortfarande där men nu som en del av en intressant helhet. Här finns lite drag av sherry och äpplecider. Äppelskal, en lätt sötma och rostade nötter. Det känns tydligt att vi har med ett naturligt vin att göra.

Första intrycket jag får när jag smakar vinet är att det är helt pardonlöst bentorrt. Sedan noterar jag en viss rondör, snarare än fetma, som är typisk för vita viner som haft en tids skalkontakt. Mycket frisk syra och sedan dyker det upp en anings aning försonande sötma. Äpplen och gula plommon i den långa syraburna eftersmaken.

För den som är lite nyfiken på vad det här med naturvin kan vara är Sassaia inget dumt ställe att börja på. Inte alltför far-out och säljs till ett bra pris, 99DKK hos Cibi&Vini. Finns också i beställningssortimentet men då kostar det lite mer och säljs bara i Stockholmsområdet.

Inga kommentarer: