tisdag 21 december 2010

2000 Lungarotti Rubesco Vigna Monticchio Riserva

För precis tre år sedan befann vi oss på Selma Spa i Sunne, ett stopp på väg norrut till Härjedalen. Det var inte så kallt där som det är i Malmö just nu, och inte så mycket snö heller. Vi hade med oss några ostar och en flaska 2000 Lungarotti Rubesco Vigna Monticchio Riserva.

Dags för en repris, med en del uppdateringar. Hotellrummets tandborstglas har bytts mot mature-kuporna i Orrefors Difference-serie. Det är skillnad, och de tre åren som gått har också varit gynnsamma för vinet. Det har en tät, rubinröd färg med rödbruna kanter. Doften domineras av katrinplommon, terpentin och söta körsbär. Till en början också lätt murken källare och en skum, torrt kritig doft som påminner om träspackel. Senare dansar det fram små virvlar av cederträ och julmust (fast det där sista kan vara en säsongsbetonad villfarelse).

Vi har inte någon värme att tala om i vår dragiga lägenhet och vinet är några grader för svalt, trots försök att hetta upp det med värmeljus. Ändå kan vi njuta av ett sammansatt bygge där tanniner, frukt och syra nu har nått en fin balans. En näve gröna russin och en underliggande beska som dröjer kvar i eftersmaken. Rubescon skulle ha mycket att prata med en saftig ryggbiff och en gräddig potatisgratäng om, men funkar bra till en toskansk pecorino och en grottlagrad gruyère. Kvittenmarmelad visar sig vara en intressant matchning som lyfter fram den kärva och sötsyrliga körsbärsfrukten hos vinet.

Stiligt och stilrent, om än inte hisnande spännande. Man sitter gärna och sniffar och tar små smakprov. 2004:an kostar nu 327 kr i BS, vi gav väl hundringen mindre för den här årgången när den fanns i ordinarie sortimentet för tre år sedan och det känns idag som ett köp som förräntat sig väl.

Inga kommentarer: