söndag 19 december 2010

2007 Le Ragose Valpolicella Classico Superiore Ripasso


Dags att lämna julölsträsket och byta ölöppnaren mot korkskruven. Jag hade egentligen spetsat in mig på ett orange vin från en av Italiens mest legendariska naturvinsproducenter (nej MW, inte Gravner). Bakgrundsinformationen framplockad, förväntningarna på topp och vinet givetvis korkat som en dubbel-DVD med Anna Anka. Det kändes inte som läge att försöka hitta något liknande. Bättre då att plocka en flaska som kommer från ett helt annat håll.

Vid dagens hastiga Kpenhamnsbesök stack jag inom en Superbestbutik och hittade en flaska 2007 Le Ragose Valpolicella Classico Superiore Ripasso. Vinet är mörkrött i färgen. Doften är väldigt mycket old school och inte flörtig alls. Vid första sniffen finns det tobak och jord. Frukten är väldigt nedtonad. Med tiden tittar det fram lite surkörsbär och svarta vinbär. Det finns också en del lätta fattoner. Såhär långt är detta en väldigt positiv upplevelse.

Smaken gör mig på intet sätt besviken. Vinet är slankt, saftigt och läskande med mycket frisk syra. Frukten är lite mer framträdande med framförallt ett tydligt inslag av svarta vinbär. Här finns också en del gröna toner som av paprika eller tomatblad. Jordigheten går igen även i smaken. Lång, ren och god eftersmak med lätt bitterhet. Ett väldigt läckert och användbart vin

Jättekul att hitta en riktigt bra, traditionell Valpolicella till bra pris, kostade 99DKK hos Superbest. Carlo Merolli har en hel del av Le Ragoses viner i sitt sortiment. Just detta hittar jag dock inte. Förresten, Valpolicella har aldrig varit särskilt hett i bloggosfären fast nu har det börjat höras en del positiva omdömen. Min gissning är att Valpolicella kommer att få större utrymme på vinbloggarna under 2011 och att Amarone kommer att rehabiliteras.

Nu stänger jag butiken för i år. Imorgon bär det av till Italien för ett par veckor. God Jul och Gott Nytt År.

6 kommentarer:

Herren sa...

God Jul och Gott Nytt år! Tack för ett inspirerande bloggeri.

Italienska viner sa...

Jag trodde att du redan hade åkt men du har alltså suttit och plågat dig med julöl .-)

Ripasson låter trivsam och jag tror nog att du kan ha rätt i din spådom inför 2011.

Ha nu en riktigt skön jul i Italien så hörs vi av innan den 6:e.

/Patrik

Fredrik sa...

God Jul och Gott nytt Ingvar. Några nyårslöften?

Ha det bra i Italia. Jag är inte det minsta avundsjuk!

Jörgen Andersson sa...

Ingvar: en härlig jultripp tillönskas dig & familjen! Jag kommer på intet sätt att kunna axla bördan här på bloggen - i a f inte i julöls-genren - men ska göra mitt bästa för att hålla ställningarna!

Anonym sa...

God Jul och ett Gott Nytt år och tackar för ett intressant och lärorikt bloggeri.Låter härligt med en Italien semester./Höganäs

Do Bianchi sa...

Great wine! Franco just did a wonderful write-up of this producer.

Happy holidays!