torsdag 2 december 2010

2007 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano


Decembersläppet verkar ha väckt rätt stor entusiasm även bland de mest luttrade bolagskeptikerna. I bloggkommentarer talas det om ett släpp som väcker minnen från förr. Till och med jag masade mig i onsdagseftermiddag iväg till ett av de mera välsorterade systembolagen inom rimligt avstånd från hemorten för att se vad som fanns kvar. Och visst såg det lite roligare ut än vad det brukar göra. Inga gapande tomma hål var det heller. Mina inköp stannande dock vid några flaskor av Polizianos 2007 Vino Nobile di Montepulciano, det vin som jag gissar kommer att toppa Räknetrissens decemberlistaDen första öppnades ikväll.

Vinet har en rätt mörkt röd färg. Redan när jag häller upp det på karaffen har det en riktigt trevlig och inbjudande doft. Här finns massor av purung sprudlande körsbärsfrukt. Det är så omedelbart charmigt att det inte går att motstå ett litet glas på stående fot. Med lite tid och luft blir doften mer komplex. Körsbären antar en mörkare nyans och kompletteras av en spännande kryddighet, örter, kaffe och choklad.

Smaken är drygt medelfyllig. Precis som doften funkar smaken på två plan. På ytan finns det charmig frukt, pigg syra och lite oslipade tanniner som bjuder upp till en yster dans i munhålan. Bakom det ungdomliga anas en mera slipad och mogen personlighet i vardande. Jag gillar verkligen det här vinet som det är just nu. Det är verkligen kul att dricka. Samtidigt har det säkert mer att erbjuda om några år. Inga invändningar alls då ? Jo, möjligtvis att alkoholen känns lite i eftersmaken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar detta. Mer rakt på sak än 2006 som får ligga till sig lite mer. Under tiden blir det fler av detta.

P.

Ingvar Johansson sa...

Drack sista tredjedelen i kväll och det varr ännu bättre. Det är något visst med 07:orna i Toskana verkar det som.