onsdag 1 december 2010

Julöl 2010 Akt III - Flying Dog K9 Cruiser Winter Ale


Allt är inte julöl i julölssläppet. Här slinker det också med en del winter ales. Denver-bryggeriet Flying Dogs K9 Cruiser är som en amerikansk IPA fast lite maltigare och med något mer rostade toner. Färgen är mörk bärnsten. Doften är inte särskilt julig. Möjligen kan den välvilligt inställde associera de rostade tonerna och maltigheten till knäck. Vidare hittar jag aprikos, citrus och kavring.

Smaken är medelfyllig och inte så kraftfull som jag väntat mig. Här finns det karamelliserat socker, en del citrus och en rätt rejäl beska. Helhetsintrycket dras ner något av ett visst alkoholgenomslag

Alltså, ingen julöl, inte särskilt julig alls faktiskt. Inte särskilt mycket annat att säga heller. Ovanligt slätstruken för att vara Flying Dog Inte heller en öl jag kommer att köpa fler av.

7 kommentarer:

Fredrik sa...

Mm, tack. Såg denna på mitt SB och tyckte att etiketten var riktigt kool. För att vara öl dvs. Mycket yta utan minnesvärt innehåll alltså.

73828 är utan tvekan årets julklapp :)

Ruso sa...

Jag tycker det är ett helt ok öl. Långt bättre än julöl från svenska storbryggerier. Det bästa Flying Dog gör är Snake Dog IPA. Kanske för att jag är svag för IPA. Förr var det Jämtlands Julöl som gällde. Nu är det Oppigårds Winter Ale som gäller. Nynäshamns "Julöl" har aldrig fallit mig på läppen, trots att jag gillar deras öl. Dragets Kanal är en favorit. Den ska komma tillbaks sa ett rykte. PS. Flying Dog kommer från Maryland.

Ingvar Johansson sa...

Ruso ! Du är mer uppdaterad än jag. Flying Dog var baserat i Denver fram tills för ett par år sedan men håller numera till i Maryland. Jag har verkligen gillat det mesta jag provat ur deras sortiment med Snake Dog IPA på fat som den kanske största favoriten. K9 blev däremot en liten besvikelse, f f a p g a alkoholgenomslaget. Stlmässigt är ju de flesta svenska julölen helt annorlunda. Oppigårds Winter Ale är också en av mina favoriter.

Fredrik sa...

Fast har inte Midvinterbrygd (Nyåb) en ny kryddning till årets upplaga? Inte säker dock. Fast jag har helt missat deras Valsviken vinteporter. Någon som provat?

Ruso sa...

Fredrik > Den har nog tonats ner lite. Jag provade den på Öl och whiskymässan i Nacka i år. Fast jag vet inte om jag uppfattade så mycket, inte pga mycken alkohol dock. Jag var lite sur/besviken på att de båda mässölen som de utlovade var slut redan på torsdagen andra veckan. Någon som provat dem?

Ingvar Johansson sa...

Fredrik, förresten om du går igång på etiketten så kan jag varmt rekommendera dig att skaffa ett ex av Hunter S Thompsons Las Vegas illustrerad av Ralph Steadman, mannen som designar Flying Dogs etiketter. Utgavs när det begav sig på Tidens förlag och hittas numera på antikvariat. Teckningarna av den fete samoanske advokaten som kräks i garderoben borde också hamna på en öletikett. Eller varför inte på en Gamle Ole-förpackning ?

Fredrik sa...

Haha.. låter som en klockren etikett!