lördag 30 oktober 2010
2007 L'Armangia Monferrato Machiaferro & 2006 Mucci Barbera d'Alba Superiore GOLD
Igår kväll provades två piemontesiska viner. Båda inköpta under förra helgens Kunst, Vin & Mad-festival i Köpenhamn.
2007 L'Armangia Monferrato Macchiaferro är gjort på 90% Albarossa och 10% nebbiolo. Albarossa är en för mig helt ny druva. En snabb googling talar om att det handlar om en korsning mellan barbera och nebbiolo gjord av Giovanni Dalmasso någon gång på 30-talet. Den verkar inte ha blivit någon större hit och odlas inte i någon större utsträckning. Vinet är mycket mörkt och tätt i färgen med en blårröd kant. Doften är syrlig, intensivt fruktig med körsbär och skogsbär. Jag hittar ochså en del animaliska toner och inslag av järn. Tyvärr känns det också en viss alkoholstickighet. Smaken är intensiv, för att inte säga aggressiv. Massor av frukt, en syra som får det att ila i tänderna och mycket alkohol (15.5%). Möjligt att dricka till väl vald mat. Utan mat nästintill odrickbart. Vinet känns väldigt obalanserat och smaken spretar åt olika håll. Vinet kostar 100DKK hos Rexwine
2006 Mucci Barbera d'Alba Superiore GOLD har lagrats 15 månader på barrique. Jag gissar att en del av faten är nya. Frisk och nyanserad doft med fin körsbärsfrukt och mörk choklad. Man kan även hitta en viss kryddighet, kaffe och vanilj. Inte en stil som jag brukar fastna för men här är det gjort med elegans och stil. Smaken är frisk med hög syra som balanserar upp den mogna frukten och fataromerna. Modernism under ansvar. Finns att köpa hos Piemonte Vine för 159 DKK
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Albarossa var något helt nytt för mig också och det verkar finnas en anledning till att druvan inte låtit tala om sig tidigare?
Så du lyxade till det med high end-Muccin? Jo jo, det går bra nu...
/Patrik
Dömer man av Machiaferron så verkar det som om man lyckats kombinera de mindre tilltalande beståndsdelarna av de båda druvorna. Två vackra föräldrar är ingen garanti för vackra barn
Du vet, efter besöket på Hotel d’Angleterre så har jag fått smak för livets goda. Nu blir barriquer o boutiquer för hela slanten
l'Armangia, Macchiaferro, Monferrato, Italien, 2007
100 kr., Rexwine
90% Albarossa, 10% Nebbiolo og 15,5% alkohol - en Piemonte-rødvin med muskler og intens frugt. En flot vin til kraftige kødretter.
Smagt i 2010/29
dette skrev vinavisen.dk
Carsten! Jag håller med Vinavisen fram till sista meningen. Intens frugt finns det och muskler också. Men det är ingen garanti för ett bra vin. Muskler men ingen hjärna skulle man kunna säga. Jag upplever vinet som helt obalanserat
Skicka en kommentar