fredag 8 oktober 2010

2001 Produttori del Barbaresco Riserva OvelloDen har plockats fram på slaktbänken några gånger, bara för att snabbt åter förpassas till ryggläge i vinskåpet. Det har aldrig känts som rätt tillfälle. Så är det för mig med en del viner. Att bara dra korken känns svårt när man har en endaste flaska och förväntningarna dessutom är skyhöga.

Det finns väl inte så värst många svenska vinbloggare som inte har gått i spinn över Produttoris del Barbarescos 06:a. Philipson Wines tilbudspris på 80DKK varade ovanligt länge. Även saktfärdiga och obeslutsamma hann handla. När Philipson i somras sålde ut några vingårdsriservor av årgång 01för 140 DKK tog varorna slut snabbt. Jag reagerade på tok för långsamt men IV-Patrik var med när bussen gick och delade dessutom generöst med sig av sitt överflöd.

2001 Riserva Ovello är går i en mörkröd, men helt transparent, nyans. Direkt efter uppkorkandet är doften om inte en besvikelse så iallafall inte allt det jag föreställt mig. Men det här är inget vin att girigt kasta sig över, det kräver lite mer respekt än så. Och en del luft. Med lite tid vecklar ett fascinernade doftspektrum ut sig. Till en början bjuder doften på läckra röda bär som jordgubbar, hallon och körsbär. Efter hand så lämnar vi trädgården och hamnar i en höstskog med blöta löv och tryffel. Nu börjar det bli riktigt intressant men än är det långtifrån slut. Jag bjuds på några lätta pustar målarfärg, mandelmassa, tobak och tjära. Det blir nästan löjligt att försöka dissekera doften. När showen väl kommit igång stiger de olika doftkomponenterna inte fram i artig turordning Aromerna kommer och går i olika kombinationer. Det händer grejer hela tiden och det doftar fantastiskt och så intensivt att man nästan kan se ångorna som långsamt stiger ur glaset.

Kan då smaken leva upp till allt det som doften lovar ? Vinet har en slank och nästan lite kylig munkänsla. Det första jag registrerar är söt bärfrukt, en kristallklar, hög syra och finkorniga tanniner. Smaken har hög intensitet utan att vara mer än medelfylligt. Lång fascinerande eftersmak som placerar ett småfånigt leende på läpparna.

Det här är ett rakt igenom fantastiskt vin. Trots nio år på nacken är 2001 Riserva Ovello bara barnet. Det känns otroligt piggt, fräscht och ungdomligt och är utan tvekan ett av de bästa nebbioloviner jag druckit.

Här kan du Läsa vad andra tyckt
Italienska Viner
MMM-Vin

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Håller med dig till fullo, kul att det klingade an. Hur var det, har du någon Rio Sordo 2001?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Det vore kanske mer strategiskt riktigt att svara nej på din fråga men sanningen är den att du förbarmade dig även i fallet Rio Sordo

Arnebada sa...

Hade den stora äran att bo hos familjen Cravanzola som ligger i området Ovello i Barbaresco och det var fantastiskt bra, de förvarar alla singel vine yards hos dem också..

Ingvar Johansson sa...

Hej Arnebada ! Menar du att PdB förvarar sina riservor hos familjen Cravanzola ? Är de medlemmar i koperativet ? Vet du om det finns personer som levererar druvor till koperativet och samtidigt gör eget vin ?