onsdag 13 oktober 2010

AAWE och JOWE

Det droppar som sagt var in en roliga mail som en direkt följd av bloggandet. Häromdagen fick jag ett ifrån Karl Storchmann. Han informerade mig om att nya numret av Journal Of Wine Economics var ute. Jag hann tänka att det är med tidningar som med perversioner. Verkligheten överträffar fantasin. Åtminstone min. Mailet hamnade först i papperskorgen men sedan kom jag på bättre tankar, kanske var det min nyfikenhet, och plockade tillbaka det. Det är jag glad för. I mailet fanns nämligen länkar till tidningens hemsida och till en del PDF-filer med sammanfattning av artiklar och även några hela texter.

JOWE är en vetenskaplig facktidsskrift där forskare publicerar gjorda studier. För mig var det oerhört uppfriskande att läsa de i stort sett nonsensbefriade texterna. En hel del av abstactsen väckte verkligen min nyfikenhet. Handen på hjärtat, vem har inte längtat efter artiklar som "The Evaluation of Wine Judge Performance through three Characteristics: Bias, Discrimination, and Variation", "Natural Endowments, Production Technologies and the Quality of Wines in Bordeaux. Does Terroir Matter?" och "The Impact of Gurus: Parker Grades and en primeur Wine Prices."

Via en länk kan man också läsa alla JOWEs bokresencioner, långa och initierade, välskrivna och faktiskt roliga.

JOWE ges ut av American Association of Wine Economists. De har såklart också en vinblogg med en rad läsvärda inlägg.

När jag läser dessa texter får jag lite samma vibbar som när jag läste Carl-Johan Malmbergs Bourgogne-artikel på Svenskans kultursidor. En helt annat stil än vad man är van vid från dagstidningar och många specialiserade vintidningar. Helt fritt från fördummande nonsensinslag

5 kommentarer:

Anonym sa...

Stort tack för tipset. Precis vad jag behövde!

Ingvar Johansson sa...

Hej Anders ! Man skulle kunna ana ett stråk av ironi i den kommentaren men med tanke på ditt stundande projekt så tolkar jag den bokstavligt. Jag tror faktiskt du kan hitta ett och annat matnyttigt där.

Anonym sa...

Absolut ingen ironi. Business-sidan av vinvärlden är min svaghet och något jag måste fokusera på.

Ulrik sa...

En del av de där vetenskapliga artiklarna hade jag gärna läst. Hur får man tag i dem?

De låter mycket intressantare än det examensarbete jag fick ur mig....

Ingvar Johansson sa...

Ulrik ! Enklaste sättet är väl att prenumerera. En del bibliotek kan kanske tillhandahålla artiklarna.