fredag 22 oktober 2010

2005 Fenocchio Barolo
Igår kväll provade jag Renato Rattis 2006 Barolo Maracenasco. Det var inte särskilt kul. Opersonligt, tillrättalagt, glest och lite stumt. Bättre doft än smak. Självklart väldigt ungt men jag hittade inget som talade om några att det skulle vänta några större upplevelser runt hörnet. Den erfarenhet skapade ett sug efter redig barolo och det blir inte så värst mycket redigare än hos Fenocchio.

2005 Fenocchio Barolo "normale" går i en ljust rödorange nyans. Doften är lite tillknäppt direkt efter öppnandet men vittnar ändå om att det här kommer att bli kul. Ur karaffen kommer rejäla doser tjära, asfalt, målarfärg och mörka körsbär. Efter hand som vinet öppnar upp tittar lite sprödare bärtoner av hallon och jordgubb fram.

Fenocchios stil handlar mer om elegans och nyanser än kraft. 05:an är ett ganska lätt vin men har ändå hög intensitet i smaken. Först kommer mogna jordgubbar och hallon, sedan körsbär med lite bittermandel och tjära, lakrits och mineraler i slutet. Tanninerna är av allra finkornigaste kalibern. Riktigt fin syra och lång eftersmak.

Det här är ett kanonvin från början till slut. Elegant, balanserat med en lätt men ändå intensiv smak och en fröjd för både näsa och gom. Jag köpte ett stort saet med de tre vingårdsbetecknade 05:orna, en normale och en riserva 04:a vilket jag tror kostade strax under en dansk tusenlapp hos Winewise. "Normalen" kostar 195 DKK, alltså en dryg hundralapp mindre än Rattis trista Maracenasco.

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Aaah Fenocchio. Nu blir jag riktigt sugen... Förresten - hemsidan du länkar till är lite obskyr, prova

http://www.giacomofenocchio.com/

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Det låter ju som även du hade gott sällskap ikväll. Tack för länken. Betydligt mer informativ.

Fredrik sa...

Trevlig läsning Ingvar. Kanske borde jag gena genom vinfältet och träffa gubben?! Fast jag måste först ta mig genom vinerna Vilma på Cascina Sciulun ställt på mitt rum. Hade inte tid till att delta på provningen - var hos en skön ostproducent i Borgomale, så jag bad om att få ett par slattar till rummet tills hemkomst. Slattar, jo jag tackar. Och ost fick jag oxå. Samt en culatello till min egen Salume del Barolo... kan någon ringa och väcka mig imorron?! Om det verkar som jag svamlar beror det på att jag kommit till Sciulun Langhe Rosso den 3: av 7 viner. Den sista är en nästan full flaska Barolo Munie Riserva 04.

Ingvar Johansson sa...

Det låter inte som någon dum idé ifall att du orkar. Det finns väl en risk att förmiddagen blir lite småtung:-)