torsdag 30 september 2010

2007 Ronco del Gnemiz Sauvignon PeriFörra veckan kom det ena avundsväckande inlägget efter det andra på Jeremy Parzens blog Do Bianchi. Tillsammans med en grupp amerikanska vinproffs gjorde åt och drack han sig igenom Friuli-Venezia Giulia. Jag ser verkligen fram emot de kommande, mera ingående, rapporterna från producent- och restaurangbesök.

En av producenterna som fick besök av Ponca 10 var Ronco del Gnemiz, en liten producent Colli Orientale del Friuli som på sina 15 ha producerar knappt 40.000 flaskor årligen. Företaget drivs av Serena Palazzolo som är tredje generationens vinmakare. Man gör hela tretton olika viner.
Många menar att de inhemska druvorna, som Ribolla Gialla och Tocai Friulano, och de blandade vinerna är Friuli-Venezia Giulias starkaste vapen. En del framhåller sauvignon (blanc) som regionens hemliga vapen. Sauvignon Peri är en av Ronco del Gnemiz två vingårdsbetecknade sauvignoner. Vinet har jästs och lagrats i nio månader på små ekfat, en fjärdedel nya. Ingen malolaktisk jäsning

2007 Sauvignon Peri är ljust halmgult. Doften är ren njutning. Vinet är mycket aromatiskt, nästan parfymerat men ack så läckert. Ingen direkt skolbokssauvignon men visst anar man lite svarta vinbärsblad och krusbär i bakgrunden. Betydligt mera framträdande är inslaget av päron, citrus och örter. Fathanteringen är exemplarisk. Fattonerna finns där men är perfekt integrerade och bidrar till en ökad komplexitet. Elegant är väl inget adjektiv som brukar förknippas med sauvignon blanc men det här är så snyggt. Rent och elegant

Smaken är mycket frisk med rejält fräs i syrorna. Bra intensitet i smaken med ananas, päron och citrus. Läckra mineraler som är så typiska för området. Just kombinationen med de kritiga mineralerna, den superfriska syran och citrustonerna gör det till ett utmärkt fisk/skaldjursvin som nästan ger lite Chablis-vibbar. Ikväll drack jag det till en bit getost från Ven vilket funkade ypperligt.
Vinet köptes hos DWC Vin i Köpenhamn och kostade c a 200 DKK.

9 kommentarer:

Italienska viner sa...

Ooh, den här vill jag minnas som synnerligen smaskig. Var det nollsjuan vi smakade hos smidighetsministeriets ordförande: Finn?

Ny fin layout på sidan ser jag! Vad ä det för kraugejävvlar uppi hörnet?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Tror det var 07:an vi drack hos Finn. Fast som jag minns det var det Sacrisassi från Le Due Terre som mest föll dig i smaken.

Vi försöker matcha den sobra elegansen hos Italienska Viner. Det som du kallar "kraugejävvlar" är faktiskt smilfinkar. Hur jag än försöker så lyckas jag inte få bprt dem. F öä en arttypisk egenskap.

Jörgen Andersson sa...

Vad det än är för flygfän så verkar de vara på väg ut ur bilden österut - kanske håller de på att migrera till Italienska Viner? Ser inte ut att vara strutsar i alla fall. Kanske sparvajävra'?

Italienska viner sa...

Jörgen - jo men nog bär de vissa likheter med den beryktade argentinska strutsen? Jag låter det egentligen vara osagt men det kan också vara en Surinamsk pelikan.

Ingvar - du har så rätt, det var Sacrisassin som mitt undermedvetna satte igång att sublimera...

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Patrik! Nu får vi aldrig veta sanningen bakom fjäderdräkten, ty fåglarna hava flyktat över fälten - om de inte dyker upp borta hos er vill säga. Surinamsk pelikan var annars en intressant vinkling på problemet, en ornitologisk sensation helt i paritet med exempelvis ägretthäger på våra breddgrader.

Ingvar! Jag tycker den här blåa bakgrunden är uppmuntrande, om än inte lika sober som IV's. Den minner om himmelsblåa dagar i stunder då det gråa och regntunga hotar ta överhanden. Men på tal om himmelsblå kanske en skarpt röd/blå bakgrund varit lämplig i dessa den skälvande skånska guldkampens yttersta dagar?

Italienska viner sa...

Jörgen - Är det Vin-ägrätthägern du tänker på?

Ingvar - Härlig varm blå-ton du har hittat. Fluorescent-blue kanske Bengt Grive skulle kalla det...

/Patrik

Anonym sa...

Nyss hemkommen från Mallorca. Aldrig varit där förut och vad ser jag!! Ny layout men herregud förnyelse kan var bra. S. Blanc med Ven-ost av get kan aldrig bli fel. Önskar dom hade mer getostar på Mallis. Nästan alla viner smakade som S. Blanc.De flesta och de mesta vita lokala producenternas vita just det S. Blanc. Trots att druvan oftast var Moll och inslag av Malvasia blev det mest i slutändan S.Blanc. Hittade dock en en pava med 100% Malvasia(egentligen Madiera druva) och den var riktigt bra. Deras röda lokala viner drack jag sparsamt av efter att ha fått en chock upplevelse av Ferraras Gato Negro. Påminde om en oxiderad, bränd, Ch Musar. Kan inte påstå att jag är någon expert på viner från Mallorca men det finns endast ca 30 producenter på ön och markpriserna är 10 gånger dyrare än på fastlandet (Rioja, Ribera, etc) men lite mer försäljning av de lokala vinerna i butikerna hade inte skadat./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Alltså, jag satt och fibblade med något slags design funktion och när jag tröttnade så såg bloggen ut som den gör. Dagen efter torskar HIF hemma mot GAIS. Jag lovar att Billigt Vin inte kommer att gå i orange den 11:e. Nåja, vi slapp fåglarna i alla fall

Höganäs ! Malvasia från Mallis. Låter spännande.

Jörgen Andersson sa...

Ingvar! Det var inte bra att de åkte dit mot Gais, men än finns det hopp. I skrivande stund är designen mer sandfärgad, det tar sig tycker jag. Den kan vi köra på ett tag, om inte inspirationen griper dig ånyo.