måndag 27 september 2010

Secret Wine del 2


Så nära men ändå så långt borta. I morse var jag inte långt ifrån 1000 euro till en vinresa. Nu får jag nog bita i det välbekanta sura äpplet och konstatera close, but no cigar.

Det som stod mellan mig och det hägrande förstapriset i Secret Wine var tre appellationer som skulle namnges och kombineras med tre anonyma buteljer. Jag tittade, sniffade, sörplade, spottade och svalde efter alla konstens regler utan att bli så värst mycket klokare. Här följer mina notat.

Jag tar de anonyma flaskorna i nummerordning och börjar med vin 079. Färgen är tätt blåröd. Doften ger massor av ungdomlig frukt. Svarta vinbär och skogsbär. Jag tycker mig också känna ett tydligt drag av rabarber. Frukten ger ett konstgjort intryck. Lite vingummivarning. Det finns också en lätt pepprighet.

Smaken är också den ungdomlig och fruktcentrerad. Följer aromerna väl. Bra syra, viss strävhet och en trist bitterhet mot slutet. Rätt hög alkoholhalt.

Nästa vin har nummer 390 och det är intill förväxling likt det föregående. Möjligen är det något glesare men det är marginellt. Doften påminner också den om det föregående men här anar jag en del fattoner. Hög alkoholhalt som inte är tillräckligt väl inpackad för att jag ska trivas.

Det sista vinet, nummer 714 skiljer sig markant från de båda föregående. Vinet är rubinrött och helt transparent. Doften domineras av jordgubbar, svarta oliver och lite lakrits. En del alkohol känns också av. Smaken är mjuk, har bra syra och bara lätt strävhet. Jordgubbsfrukten dominerar och det finns en lätt lakritston. Trots en väl maffig alkoholhalt så är detta min favorit av de tre.

Min gissning är att vin 74 och 390 är blandningar med en rätt hög andel syrah. Jag gissar vidare att 714 är grenachedominerat. Jag har, föga överraskande,dragit slutsatsen att vinerna är hemmahörande i södra Frankrike. Förmodligen inte i någon av de mera statustyngda områdena. Mer precis än så tänker jag inte bli förrän deadline för inlämning av gissningar har passerats.

Tilägg 19.56. Jag var precis inne på Secret Wines hemsida och såg då att man lägger ut de tävlandes svar. De flesta rör sig runt om i södra Frankrike men spridningen är rätt stor med enstaka provare placerar vinerna i USA, Australien och Sydamerika. Själv har jag börjat fundera på om det rätta svaret kan hamna betydligt längre söderut. I nordafrika.

6 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Måste säga att jag tycker att hela den här idéen är lite rolig..även om vinerna inte verkar ha varit nåt man sprungit efter på bolaget, så måste det ha varit lite kul att sitta och fundera på vad de kan innehålla.

Lycka till och hör av dig när facit kommit.

Korkdragaren sa...

Kul, när får du veta svaren?

Ingvar Johansson sa...

V&V o Ezra ! Tror svaren kommer näsya helg.

Anders Öhman sa...

Nu har jag också röstat. Vi får väl ha en nationell tävling.
http://wp.me/pAlKL-1bG

Ingvar Johansson sa...

Hej Anders !
Kanske rent utav ett distriktsmästerskap. Vinresa till Klagshamn eller Kullahalvön i förstapris ?

Anonym sa...

Bra idé! Vi snackar vandringsresa antar jag? ;)