onsdag 22 september 2010

2008 Camillo Donati Il Mio Malvasia


Familjen Donato började producera vin 1930 och Camillo är tredje generationens vinmakare. Tillsammans med hustru och barn brukar han 11 hektar, sju egna och fyra arrenderade, strax utanför Parma. Vingården ligger på cirka 250 meters höjd över havet. Produktionen är biodynamisk. Donatis gör såklart lambrusco men producerar även vin på Cabernet Franc, Trebbiano, Sauvignon Blanc, Merlot, Pinot Blanc och Malvasia. Det sistnämda i både söt och torr variant. All produktion sker utan tempraturkontroll, man använder bara naturlig jäst och filtrerar inte. Både de röda och de vita vinerna vinifieras med lång maceration.

Il Mio Malvasia är den torra varianten. Det här vinet får jäsa till en alkoholhalt av knappa 10%. Sedan tillsätts druvsaft och vinet jäser en andra gång på flaska. Slutresultatet är ett torrt, lätt mousserande vin som håller 12.5% alkohol. Vinet är förslutet med en ölkapsyl, tappo corona. Vid upphällningen skummar vinet lätt. Det är ljust brandgult till färgen och lätt grumligt. Doften är frisk med aromer av äpple, citrus och aprikos parat med tydliga jästtoner och mineraler.

Vinet är lätt mousserande. Till en början finns en lätt sötma och frukten dominerar smaken. Här finns mogna äpplen, persika, aprikos och citrus. Vinet har en härlig syra som friskar upp och bär smaken. Mot slutet dyker det upp tydlig bitterhet som får mig att associera till Schweppes Russchian. Vinet har en del tanniner och tydligt inslag av krita.

Il Mio Malvasia är inget stort vin men jag går verkligen igång på det. Det är så oerhört uppfriskande och kul att dricka samtidigt som det känns rejält och rustikt. Som deltablues på stenkaka kombinerat med en perfekt poprefräng. Ett vin att dricka i stora klunkar för att läska sig med eller varför inte skölja ned lite feta charketurier?

Vinet importeras till Norge av Non Dos. Mig veterligen finns det varken någon svensk eller dansk importör. Kanske något för Lambrusco-konnosören Merolli eller naturvinsspecialisten Winewise att satsa på. Mitt lager lär inte vara länge

Inga kommentarer: