fredag 19 februari 2010

Inlägget som försvann

Jag plockade efter en del funderande bort inlägget om Tierras de Luna. Bakgrunden till inlägget var att jag tidigare reagerat på en rad anonyma kommentarer som samtliga gällde vin importerade av Vinia. Efter en lite mailande fick jag en ursäkt och ett löfte om att kommentarerna skulle upphöra.

I förrgår dök det upp nya, och i mitt tycke märkliga, kommentarer beträffande Tierras de Luna, en av Vinias storsäljare. Jag reagerade dels på innehållet i kommentarerna och dels på kommentarerna i sig. Det hela resulterade i det inlägg som jag nu valt att ta bort.

Skälet till att jag plockade bort inlägget är att kommentarerna skrivits av en nyanställd person på Vinia. Personen ifråga kände inte till vad som tidigare utspelat sig mellan Billigt Vin och Vinia. Jag har fått nya ursäkter och trovärdiga löften om att det inträffade inte kommer att upprepas.

Under dagens mailväxlingar mellan mig och Vinia passade jag dessutom på att fråga Vinias VD Per Engström om hur det förhåller sig Tierras de Luna. Finns det olika versioner för olika marknader ?

"Jag har inga uppgifter om detta, jag kan i ärlighetens namn inte svara. Sverige köper ca 100000 flaskor och de andra länder du nämner knappt en kontainer per land. Eftersom vi tar så mycket vin till sverige kan jag tänka mig att de andra länderna också får 25%s kompositionen. Detta påverkar naturligtvis priset rejält. . Men jag kan säga att jag skulle bli mycket förvånad om det är annorlunda. Jag har aldrig diskuterat andra länders priser då vi varit nöjda med det pris vi kunnat erbjuda den svenska konsumenten."


Jag frågade också om hur det förhöll sig med de olika uppgifterna om vilken druvblandning som ingår i Tierras de Luna. Per Engström svarade:

"Den första lanseringen av tierras de luna var 2003. I denna årgång var det 90% tempranillo och resten cab merlot och syrah. Vi skickade in denna blend till blindprovningen och vann lanseringen då var det en tillfällig lansering. försäljingen gick mycket bra och jag tror att systembolaget såg detta och frågade därför ett liknande vin i det ordingarie sortimentet. Dock så frågade man efter fyra druvor. Vi skickade då 2004 med 25% mencia, 25% tempranillo 25% cabernet och 25% enligt systembolagets önskemål. 2003 och 2004 var nya franska fat 16 månader. årgång 2005 och årgång 2006 var det också samma komposition (kanske annorlunda någon procent som 2004). 2005 och 2006 låg däremot aldrig i nya franska fat utan låg i ettåriga och tvååriga fat (vet ej procenten) och så chipsade man även vinet något. Vår mål var att komma 2004 så sensoriskt lika. Hela tiden så var det samma vin men annan fat. Nu till 2007 så har de ökat andelen nya fat igen och dessutom bytt chips. Varför systembolaget skriver den blend som var i 2003 på sin hemsida kan jag inte svara för. Det är fel och vi har kommunicerat blenden som jag angivit ovan. Det märkliga är att vinnarvinet 2004 var mycket likt 2003 sensoriskt. "

Hur producenten beskriver samma vin kan ni läsa här. Sedan får väl var och en dra sina egna slutsatser

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Lysande, boys! Tänk om de så kallade vinskribenterna tog sitt journalistiska ansvar och publicerade sånt här.

Till att börja med kan man fråga sig hur SB kan få 100 000 flaskor ur en produktion av totalt 40 000. Falsk matematik...

Det enda raka hade förstås varit att döpa om den nya produkten, istället för att ohederligt rida på det dyrare vinets renommé.

Ingvar Johansson sa...

F&V! Tack för de vänliga orden. Jag kan bara hålla med er. Det hela känns så onödigt eftersom även den variant som finns på SB i sig själv är ett bra och synnerligen prisvärt vin.