lördag 20 februari 2010

2008 Quinta de Covela Escolha BrancoDet blir inte alltid som man tänkt sig .Igår hade jag tänkt prova Roagnas omtalade 2003 Barbaresco Pajé vilket var en tanke jag inte var ensam om. Omkastningar i menyn, fisk istället för viltgryta, gjorde att jag öppnade ett vitt istället.

Quinta de Covela är en 34 hektar stor egendom i Minho. 19 ha är planterade med vinrankor och odlingen sker enligt biodynamiska principer. Druvorna är en blandning av lokala och internationella sorter.

Escolha Branco är en blandning av den inhemska Avesso samt gewurztraminer och chardonnay. Vinet har jästs och lagrats på ståltank. Det är mycket ljust gult i färgen med lite gröna reflexer. Det första doftintrycket är fruktigt, friskt och blommigt. Man hittar tropisk frukt och päron. Med lite tid i glaset ökar komplexiteten och tydliga mineraltoner träder fram.

Smaken och munkänslan förvånar mig något. Vinet är relativt fylligt och har hög viskositet. Doften förberedde mig på ett lite lättare vin. Frukten finns där men är inte lika framträdande som i doften. I munnen är det mineraler, lite sälta och syran som tar över.

Ett mycket bra och spännande vin som jag definitivt kommer att köpa igen. Vinet finns hos danska Emilie Vin och kostar 110 DKK. Jag är också mycket nyfiken på att prova Quinta de Covelas ekade Avesso/chardonnay-blandning.

v

6 kommentarer:

Italienska viner sa...

Haha, jo "great minds think alike" och allt det där.

Här blir det fisk ikväll istället och din portugis hade nog passat perfekt, låter som en spännande druvsammansättning.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Kanske en Vernaccia till fisken, nej jag gissar nog på tysk riesling

Italienska viner sa...

Nah, vi tänkte vara lite crazy och testa en tysk spätburgunder till hälleflundran.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Ja varför inte. Jag har faktiskt druckit barbaresco till hälleflundra på rekommendation från Jamais. Is that crazy enough for ya ??

Italienska viner sa...

Spara för guds skull Pajén till något annat än hälleflundra! Jamais eller inte...
Spätburgundern var däremot klockren till parmesanpanerad hälleflundra med vermouthsås, finfina fattoner som funkade ypperligt med de lite tuffare tillbehören.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Det var ingen Roagna som vi drack till hälleflundran utan en av betydligt enklare valör men det var inte så tokigt faktiskt. Kul att det blev bra med spätburgundern. Blir det tyskt på italienska viner när nu muren föll förra helgen ?