söndag 21 februari 2010

2004 Quinta de Covela Colheita SeleccionadaHar man sagt A får man säga B. Igår provades Quinta de Covelas vita och då är det väl lika bra att korka upp ett rött från samma producent. Vips så har vi ökat årets portugisiska skörd med 100%. Vi har dock inga planer på att utmana Niklas J även om hans inlägg om Lokal Silex tjänat som viss inspiration för den portugisiska helgen.

2004 Quinta de Covela Colheita Seleccionada är en blandning av inhemska touriga nacional och de internationella storheterna Cabernet Sauvignon och Merlot. Vinet har lagrats ett år på franska barriquer och har buteljerats utan filtrering. Quinta de Covela kör numera biodynamiskt och är Joly-disciplar men var inte certifierade 2004. Kvällens vi är m a o ekologiskt men inte biodynamiskt.

Färgen är rubinröd och helt transparent. Inte mycket som vittnar om att det är ett sexårigt vin i glaset. Doften är rätt speciell. Här finns en märklig blommighet som för mina tankar till pelargonier. Det fyller på med röda bär, cassis och vägdamm. Fathanteringen är föredömligt diskret. Faten anas men dominerar inte.


Munkänslan är slank. Vinet är friskt och med rejäl syra. Mjuka, finkorniga tanniner och medelång eftersmak. Frukten är fortfarande vital och de svarta vinbären känns tydligt. Här finns en viss jordighet, liten vaniljton och en angenäm kryddighet.

Ett riktigt trevligt vin som jag inte placerat i Portugal vid en blindtest. Mina enda invändning är att priset 185 DKK känns några tior för högt.

Inga kommentarer: