måndag 8 februari 2010

2005 Château Courac Laudun & några andra kompisar

I källaren finns en ganska disparat samling flaskor. Här, skulle kanske en vän av ordning tänka, huserar en förvirrad person. Men det har ändå, utan att det funnits någon medveten strategi, bildats ett slags grund i det hela. När det gäller rött består denna av viner från södra Frankrike, ofta upplockade ur det tillfälliga sortimentet och ibland fyndade på bolagsrean. Inköpspriset har i snitt legat en liten bit under hundralappen.

Ikväll är det 2005 Château Courac Laudun, som påminner mig om varför jag jagar runt som en vettvilling och släpar hem kassar med flaskor. Som så ofta på senare år ett tips från bloggosfären. Bland många andra gillade Finare Vinare det för ett och ett halvt år sedan.

Något år efter första mötet korkar jag upp igen och häller i karaffen. Den mörka, varma färgen har börjat dra åt det brunröda hållet, även om de blåröda reflexerna dröjer kvar. Mycket sötaktig frukt i doften, järn och peppar. Efter några timmars luftning är vinet fenomenalt gott att dricka till entrecôte och en sallad på avocado, mache-blad, groddar och blodapelsin. Också smaken är varm och fyllig. Det finns en balanserande, småkärv strävhet som nu är väl integrerad med frukten och syran. Det är elegant och läskande, komplext utan att slå på stora trumman - ett vin som gör ett strålande jobb som matvin. En gräddig potatisgratäng hade funkat som tillbehör. Ännu bättre än vad jag minns från tidigare och jag hoppas det finns några exemplar kvar i källaren.

Andra plock på senaste tiden inkluderar 2006 Château Laquirou Champs Rouge från La Clape i Languedoc och 2007 Château Saint-Bénézet Cuvée Prestige från Costières de Nîmes. Det förra inhandlades på rea under hösten 2008 och det senare var tillfälligt på besök på bolaget sommaren 2009. Båda är på fint humör nuförtiden, i synnerhet Champs Rouge som jag gärna skulle vilja följa i senare årgångar om möjligheten funnes. En anledning till spretigheten i källaren är ju att mycket av det som väcker intresse bara finns tillgängligt på den svenska marknaden i en specifik årgång och under en kort period.

9 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jag gav bort sista flaskan Chateau Courac Laudun i gå-bort-present för ett par månader sedan. Som av en slump fick jag idag ett tackmail med en fråga om var man kunde köpa fler.

Anonym sa...

(A): Ett strålande vin för hundralappen. Drack det senast i förra veckan, men råkade då oxå ut för en rejält korkad flaska. Den första av ca 6 st öppnade. Har en flaska kvar, men den blir nog inte långlivad för jag tror inte att ytterligare lagring tillför speciellt mycket.

Jörgen Andersson sa...

@(A): jag tror också dess bästa tid är nu, så om jag hittar fler i gömmorna lär de gå åt innan sommaren. Sen skulle man ju önska att det blev tillfälle att testa senare årgångar någon gång

Ingvar Johansson sa...

Precis Jörgen ! Borde det inte 07:orna av CCL vara i antågande? Kan inte påminna mig att jag såg till några 06:or Var CCL 05 en engångsföreteelse och i så fall varför ? Nån som vet nåt ?

Anonym sa...

(A): Nollfemman är den enda årgång jag har sett...

Jörgen Andersson sa...

Ingvar & (A): Det är Frédéric och Josephine Arnaud som driver Ch. Courac. Det verkar som om Laudun gjordes i årgång 2006 i a f. En uppgift säger att produktionen var 3,300 buteljer, så det är väl et sådant vin som på sin höjd kan dyka upp i tillfälliga sortimentet någon enstaka gång. Kanske är det en typ av vin som blir allt mer sällsynt med den nya lanseringspolitiken. Har mailat importören Carovin för att kolla läget

Anonym sa...

(A): Jörgen, håll oss uppdaterade....

Jörgen Andersson sa...

Jag återkommer med besked här, i kommentarerna till Laudun-posten. Håll utkik!

Anonym sa...

(A): Inget svar från Carovin?