onsdag 3 februari 2010

2007 Lunare Gewurztraminer


När jag närmar mig ett italienskt rödvin gör jag oftast det med vissa förväntningar. Jag har hunnit skaffa mig en del erfarenhet, kunskap och preferenser. Det är ju också bland de röda som traditionen finns, det är här vi hittar de tunga namnen och världsklass vinernaNär det gäller vita viner så är det annorlunda. Även om jag provat en del så möter jag för det mesta vita italienare med ett mera öppet sinne. Jag undrar också om vinmakarna känner det så, att de är friare, kan ta ut svängarna lite mer, att lite mer är tillåtet.

Jag skulle vilja jämföra med hur jag närmar mig musik. Att öppna ett italienskt rödvin med lite klass kan påminna om att komma hem med en ny platta av Dylan. Det ska vara bra, jag har ett rätt bra hum om hur det kommer att låta och jag har någon sorts referensram. Vittvin är mera som att få ett blandband (gör någon bland-CD's ? eller har Spotify ersatt. Kanske något för ett framtida inlägg Bästa vinmusiken ?) från en polare med bra och bred musiksmak. Man vet inte riktigt vad som ska komma men det finns positiva förväntningar och det ska bli kul att lyssna.

Faktum är att några av de riktigt stora kickarna under de senaste åren har jag fått från italienska vitviner. Utöver alla fantastiska vita från Friulien minns jag särskilt Quartz,Yrnm och L'Ora Nosiola Alla har de den stora personligheten gemensam. De liknar heller inte några klassiska förebilder utan är strålande viner i sig själva.

2006 Lunare Gewurztraminer från superkoperativet Cantina Terlan är ett av de fömodade fynden från mellandagsrean. Vinet är guldgult och reflekterar ljuset vackert. Doften är verkligen klockren gewurztraminer. Här har man inte tagit sig några friheter som med sauvignon blanc-vinet Quarz utan jobbar med klassiska Alsace-aromer. Doften är mycket intensivt kryddig mer tydligt inslag av ingefära. Här finns alla de typiska gewurtz-dragen med lychee, rosor, honung och druvighet.

Munkänslan är fet och oljig. Den druviga sötman är påtaglig. Här finns rejält med honung, tropisk frukt och intensiv kryddighet. Smaken är mycket fyllig, intensiv och slutet hettar till med ingefära och lite bitterhet. Det är verkligen ett mäktigt och välgjort vin men det prickar inte riktigt mina smakpreferenser. Alkoholen känns lite förmycket och syran är något för låg för att jag ska vara helt nöjd. Vinet känns något tungt och klumpigt. Det är också mera klassiskt Alsace i stilen än typisk Alto Adige-gewurtz.

7 kommentarer:

Anonym sa...

..och sen gick väl inte minst Gamberon till frontalangrepp (nåja..) mot regionen i 2009 års utgåva?

Kul att ni håller stilen uppe, alldeles för lite Friulanskt-tjut på slutet, dock! ;)

/MartinW

Ingvar Johansson sa...

Hej Martin ! Ja de fich rätt mycket kritik men om jag minns rätt var det mesta riktat mot Trentino. Håller med om att det varit för lite Friulanskt på sistone. Skicka ner ett par flaskor Miani, det går bra med både röda och vita, så rättar vi till den bristen :-)

Anonym sa...

Jo, fakta ska man alltid kolla upp INNAN, men du har rätt, såklart.
Din kritik passade så väl in i Gamberons, så jag föll i fällan.

Tja, Calvari har väl inte släppts ännu i 2006 år tappning? Jag planerar att försöka donera min ena njure till dess. Om det räcker till två så skickar jag.
(Jag är fortfarande road av när jag via Vinovativa fick "erbjudande" om att privatimportera 24 flaskor blandat Miani-rött. Olika är våra förutsättningar.)

En Miani Friulano till en Spaghetti Vongole. Jag tror det är höjden av slampig dekadens. Sådan fredagsporr satsar vi på imorgon här hemma.. ;P

//MW

Ingvar Johansson sa...

Låter som "an offer you can't refuse". I övrigt så får jag be dig att acceptera Billigt Vins uppförande-kod. Någon slampig dekadens vill vi inte veta av... Om vi inte är inbjudna att delta vill säga. Eller hur Jörgen
?

Jörgen Andersson sa...

Nej sådana excesser måste vi ta avstånd från, om vi inte själva deltar. "Slampig dekadens" tycks för övrigt vara nåt som stockholmsbloggarna har monopolställning på. Här måste kanske de skånska bloggarna lämna förnuftet därhän och kasta sig ut i dekadansens virvlar

Italienska viner sa...

Just det, skulle man knappa in dylika nysvenska termer med skånsk spellcheck hade förmodligen rättningen lydit: "slammigt dikesrens".
Med detta tunga, jordnära arv greppar vi fanan och riktar in oss på nästkommande lördag ;-)

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

"Slammigt diskesrens" :-D ! Det är grejer det! Kuststyrkorna förbereder inmarschen mot skogarna i öster