tisdag 17 november 2009

Superumbrier - 2004 Terra di Confine


Umbrien förknippar jag med framförallt tre viner. Det vita från Orvieto och röda Sagrantino di Montefalco och Torignano. Producenten Vitalonga odlar inte några av de traditionella umbriska druvorna utan satsar på internationella kändisarna cabernet Sauvignon och merlot tillsammans med inhemska montepulciano som man vanligtvis hittar i grannprovinsen Marche.

2004 Terra di Confine är gjord på en bladning av montepulciano och merlot som haft skalkontakt i 25 dagar. Lagringen har skett på franska ekfat. Vinets färg är mycket mörkt röd och ogenomskinlig. Doften ger en hel del ek, skogsbär, plommon och kryddighet. Smaken är fyllig och kraftig med söt frukt, lakrits och goda kryddtoner. Slutet stramt med massor av tanniner. Inte av den besvärande sorten utan de ligger väl inpackade.

Många har gett vinet god vitsord. Parker delar ut 91 poäng, Veronelli tre blå stjärnor och 93 poäng medan Gambero Rossos betyg är lite mera återhållsamma två glas. Själv är jag inte sådär överdrivet förtjust. Ett rätt inställsamt vin gjort i modern, internationell stil. Jag öppnar ett par flaskor tillsammans med några måttligt vinintresserade vänner som blir stormförtjusta och tycker att det är precis såhär ett gott vin ska smaka. Vi dricker det till spezzatino med polenta. Förmodligen var det precis så här jag ville att ett vin skulle smaka för ett par år sedan. Den personliga smaken är ett föränderligt fenomen. Vinet finns inte på SB men importeras till Danmark av A Vinstouw

Inga kommentarer: