tisdag 10 november 2009

MythbustingFör några veckor sedan ondgjorde jag mig över Systembolagets oförmåga att hantera en enkel beställning jag gjort. Det dök genast upp ett par anonyma kommentarer som talade om hur eländig tillvaron skulle bli utan systembolaget, om livsmedelsbutiker och privata vinhandlare skulle ta över. Sortimentet skulle bli ytterst torftigt och priserna skulle höjas drastiskt.

I senaste bolagskatalogen, Katalog. Nummer 2/2009, dunkar man sig för bröstet från monopolets sida redan på sidan två med rubriken "Ett av världens största sortiment, tillgängligt från Ystad till Haparanda". Länge ner på samma sida kan man i fet stil läsa "Under 2009 förnyade vi vårt sortiment med massor av nyheter". Imponerande och betryggande skulle man kunna säga. Man kan också läsa texten lite mer kritiskt och konstatera att det är svepande formuleringar, väldigt allmänt hållet och till intet förpliktigande.

Hur förhåller det sig då med Systembolagets sortiment. Är det ett av världens största ? Och om det är ett av världens största, hur intressant är storleken i ett fall som detta. Håller myten en närmare granskning ? Skulle en livsmedelsbutik kunna leverera något liknande, eller kanske till och med bättre ?

I samband med förra helgens Danmarks-utflykt tittade jag lite närmre på utbudet i en dansk livsmedelsbutik, Superbest i Charlottenlund. Det är inte på något sätt en genomsnittlig dansk livsmedelsbutik. Charlottenlund är en välbeställd Köpenhamnsförort med en köpstark befolkning. Ändå visar butiken på vad som är möjligt att åstadkomma i en livsmedelsbutik. Som jämförelse tittade jag lite extra på utbudet i "min" systembutik.

Lördagen den 7/11 fanns det 428 röda viner och 285 vita i min butik. Dra bort ett antal för de viner som finns i olika storlekar och förpackningar och man hamnar på dryga 600 viner att välja på. Imponernande. Tittar man lite närmre på sortimentet så känns det inte fullt så imponerande. Jag hittar t ex åtta viner från Piemonte. Sju av dem är på flaska. En barolo, en barbaresco, två barberor och inte så mycket mer. Jag hittar 12 Rhone-viner (två C9dP, gissa vilka ?), 8 flaskor från Toskana för över 100 kr och två säger två bourgogner. Om man till äventyrs skulle vilja dricka Bordeaux så finns det Château de Seguin och Château Haut-Canteloup att välja på.

Ska jag fortsätta ? Ok, du bad om det. På den vita sidan så konstaterar jag att det inte finns ett enda vin från Alsace med Grand Cru-status. Man kan hitta hela 15 vita bourgogner (här har jag en personlig teori som jag inte vill publicera men gärna utvecklar i ett annat sammanhang)men ingen kostar över 180 kronor. Tittar man på Loire så dyker det upp en Chenin Blanc och tre Sauvignon Blanc av någorlunda klass.

Nej, tittar man närmre på det som döljer sig bakom "Ett av världens största sortiment" så är det ingen vacker syn. Mitt lokala bolag är bra till att vid behov plocka upp några Monte Fiorentine, Bedarö bitter eller Les Launes. Annars är det mest ett utlämningsställe för gjorda beställningar och som sådant fungerar det sådär.

Hur kan det då fungera på andra sidan sundet. Låt oss åka över och se efter.


Superbest i Charlottenlund ligger på Jägersborgs Allé. Det finns faktiskt två Superbest på samma gata. Det finns också en specialiserad vinhandlare och ett IRMA-varuhus. Det finns m a o en del att välja på. Inne i butiken träffar jag Kaare Noer och Peter Toft som ansvarar för vinavdelningen. De har inte riktigt koll på hur många viner som finns i butiken men konstaterar att det är en hel del.

-Vi försöker att ha ett så spännande sortiment som möjligt säger Kaare. Vi har valt att inte specialisera oss på ett särskilt område. Vi fokuserar inte speciellt på exempelvis bourgogne utan försöker istället har bra Pinot Noir från såväl Frankrike som , Nya Zeeland, USA, Tyskalnd och Österrike. Vissa handlare är duktiga på Rhone eller Bordeaux. Våra kunder har vant sig vid att kunna hitta ovanliga och annorlunda viner. Vi säljer hellre ett riktigt bra vin från Cotes de Ventoux än en medelmåttig Chateauneuf.

När jag går runt och tittar i butiken så slår det mig hur annorlunda sortimentet är jämfört med den genomsnittliga systembutik jag oftast besöker. I många fall finns samma producent representerad med många olika viner (inte bara JM Brocard). Man hittar t ex flera viner från piemontesiska vinhuset Pelissero, Valpolicella-producenten Le Ragose. Det segmentet som är bäst representerat i min systembutik, viner under hundralappen, är inte alls lika stort här. Däremot är de billiga vinerna betydligt mer intressanta här. Det roligaste i Superbest-butiken är ändå att man kan hitta en hel del förhållandesvis udda viner. Vit Cotes de Ventoux, Vernaccia, Zweigelt och Aglianico. Boxarna finns där men de är inte många

Som ansvariga för vinavdelningen kan Kaare och Peter påverka utbudet i butiken. En del kommer från leverantören Gobi-vin, annat köps in centralt av kedjan men mycket bestäms av butiken.-Vi har en speciell och rätt välbeställd kundkrets. Vi förväntas ha ett brett sortiment med både mycket exklusiva viner och vardagsviner. Vi varierar ständigt och ta in nya viner varje vecka.

Även om min systembutik har fler viner skulle jag gladeligen byta närbutik om jag hade haft den möjligheten. Det allra bästa med med Superbestbutiken är de vinansvarigas stora möjligheter att påverka, att matcha utbudet mot kundernas önskemål och kanske även ibland lyckas locka kunden att prova något nytt.

Jag kan inte undanhålla er några rader ur ett mail från Kaare och Peter som jag fick för några dagar sedan: "For tiden får vi mange partier tilbudt. Bl.a. fra Systemet men også fra Monopolet så det ser ud til, at Både Sverige og Norge barberer ned på sortimenterne. Myten om det store sortiment synes altså stadig at være en myte."

Eller som de säger på TV: Myth Busted

11 kommentarer:

M sa...

Intressant!

Anonym sa...

alla viner som finns i systembolagets båda sortiment kan du best till "din" butik kostnadsfritt och med ganska snabb leveranstid.
Räknar du in det sortimentet så har väl inte Charlottelund en sportsmössa

Jag är inte för allt med bolaget men just sortimentet tycker jag är riktigt bra.
Sen privatimportdelen måsta jag säga funkar strålande

/Johan

Ingvar Johansson sa...

Hej Johan ! Nej, räknar man in beställningssortimentet så blir bilden en annan. Det finns ju dock fler affärer att gå till. Jag är inte hänvisad till att handla i en butik Samtidigt är det ju så att om jag som boende i Danmark kan tänka mig att beställa vin så har jag något tusental importörer att välja på . Importörer som levererar inom ett par dagar och alltid i beställd årgång. Då tillkommer ofta, men inte alltid, en fraktavgift. En jämförelse av totalpriset utfaller oftast, men inte alltid, till den danske leverantörens fördel.
Den stora grejen med att handla i Danmark är att det går att hitta en väldig massa bra, personliga och spännande vardagsviner till ytterst rimliga priser.

Sybariterna sa...

Det är skönt att på någotvis få detta bekräftat, en känsla som jag har haft länge men inte orkat driva vidare. Mycket bra inlägg!

Anonym sa...

Mycket intressant läsning. Har länge varit irriterad på Systemets tråkiga sortiment, särskilt när man kommer hem efter en bilresa genom Europa. Men hur får vi ändring på detta? Antar att det inte räcker med en Facebookgrupp...

/ Peter

Ingvar Johansson sa...

Hej Peter ! Nej Jag tror inte det räcker med en facebookgrupp. Jag handlar så lite som möjligt på systemet. Handlar istället det mesta i Danmark. Det öppnar sig allt fler möjligheter att köpa från Tyskland via nätet och jag gissar att vi kommer att få allt fler sådana alternativ framöver.
Det som stör mig allra mest med SB är överbyråkratiseringen, centralstyrningen och svårigheter för småproducenter att ta sig in i de lägre prissegmenten.

Italienska viner sa...

Bra inlägg med många poänger!
Jag handlar också så lite som det bara är möjligt på SB. Novembersläppet gick mig helt förbi-de två vinerna jag var intresserad av (La Spinetta LN och Querciabella CC) beställde jag från Tyskland och har haft i min ägo sedan september, utan att stå i kö i snålblåsten.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Hej Patrik ! Varifrån i Tyskland beställde du och hur är prisläget ?

AndreasI sa...

Mycket intressant läsning, jag har själv haft en diskussion med vänner om just det här.

Min egen (helt ounderbyggda) magkänsla säger mig att framförallt storstadsregionerna hade tjänat sortimentsmässigt på ett avskaffande av monopolet (dvs. de som har ett antal höginkomsttagare som kan supporta ett stort, och kanske framförallt dyrare, urval).

Det är däremot svårt att säga hur pass små orterna skulle vara för att man kan gissa sig till en försämring. Man ska nog inte heller glömma de allra minsta orterna som idag inte har något systembolag alls. Där skulle utbudet öka markant från 0!

Över lag tror jag du har rätt om utbudet, med några få undantag ser vi nog ett bättre sortiment och kanske framförallt en kraft som driver fram mer kompetens på området i specialiserade butiker.

Ingvar Johansson sa...

Hej Andreas ! Det är inte alldeles självklart vilken väg utvecklingen skulle ta om detaljhandelsmonopolet upphävdes. Min förhoppning är att vi skulle få fler intressanta vardagsviner. Det är också där som jag tycker att SB's sortiment brister mest. Det är alldeles för sällan som man tar in viner runt hundralappen från småproducenter.
Sedan skulle ju såklart internethandeln tillgodose de vinintresserades behov. Jag tror inte alls att småorter eller glesbygd skulle drabbas särskilt hårt. Gå in på SB's hemsida och kolla utbudet i småortsbutikerna. I dag fanns det i butiken i skånska Klippan (7778 invånare enl. Wikipedia) 7 franska viner på flaska. Toppvinet var Château Haut-Canteloup för 109 kronor. Jag tror ICA, Coop och de andra hade kunnat lösa det hela bättre.

Anonym sa...

Ja, det här är en viktig och bra sak at ta upp till bloggning och diskussion!!!! Jag har alltid varit ganska för systembolaget, men blivit alltmer kritisk. Särskilt då jag känner folk som jobbar med offerter till SB. De flesta importörer är livrädda för att gå ut med kritik om SB, och det händer ibland uppseendeväckande saker, men det mörkas! SB har blivit en konstig byråkratisk koloss. Samtidigt kan jag undra hur stort intresset är för viner över 150:- i detta land! Även hos SB, hur stort vinintresse i ledningen? Vid utsläppen så är vi väl ibland nästan hundra personer i kön kl 09. Men sedan.... Men vi skulle kunna visa oss mer på alerten, skicka brev till systembolaget, föreningen munskänkarna skulle kunna göra mer etc. Många av de inlägg i denna blogg har ju intressanta kommentarer!
) LER