tisdag 24 november 2009

2006 Cecchetto Sante Rosso


Att följa vinerna från Piave Doc kan liknas vid att hålla på Landskrona BOIS i fotboll. Man måste uppskatta dem för relativa framgångar snarare än absoluta. Topparna är inte så många men när de kommer är det desto mer glädjande. Jag ska inte fortsätta den något ansträngda analogin men trots att det sällan produceras några viner som erhåller toppbetyg i området så återvänder jag och låter mig fascineras av de ambitiösa vinproducenter som frångått traditionen att göra stora mängder enkla bordsviner för lokal konsumtion till förmån för en satsning på kvalité.

Jag besökte Giorgio Cecchetto i somras. Cecchetto är en av pionjärerna i området, framförallt genom en målmedveten satsning på den den enda riktigt lokala druvan Raboso. När vi kom dit var i stort sett alla toppvinerna slutsålda. Vi fick köpa en låda raboso och två flaskor av toppvinet Gelsaia gjord delvis på torkade druvor. Däremot var de helt torrlagda på den söta raboson och deras bästa merlot,2006 Sante Rosso, som fått en hel del uppmärksamhet och nyligen vunnit Concorso Nazionale Merlot d'Italia 2008 . Efter en stunds diskuterande och rotande bland lådor hittar fru Cecchetto några flaskor Sante Rosso som saknar etikett på framsidan. De kan vi få köpa till nedsatt pris. En sådan flaska öppnade jag ikväll.

Färgen är mörkt rubinröd och nästan ogenomskinlig. Doften är verkligen inbjudande med skogsbär, mynta och läder. Smaken är fyllig och djup med inslag av plommon, svarta vinbär och björnbär. Det är mjukt och silkigt men med bra struktur. Syran är relativt frisk och lyfter smaken ett extra snäpp. Ett mycket elegant och trevligt vin.

Det enda som talar emot vinet är väl egentligen priset. Jag vill minnas att vi betalade nio euro på plats vilket förmodligen betyder att etikettsförsedda flaskor kostar 12. Hos lokala vinhandlare får man betala c a 20. Hursomhelst så tycker jag den ökade satsningen på kvalité i området är kul och spännande att följa. Och för att undanröja alla eventuella missförstånd. Jag håller inte på BOIS.

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Nja, en lite smygboisare är du allt nog ;-)

Ingvar Johansson sa...

Möjligen, men bara möjligen, på ett omedevetet plan. Eller är det möjligen så att du vill hävda att vi alla har en smygboisare inom oss ?

Anonym sa...

Aha! Kul! Helt okänt för mig, men är lokaliserat mittemellan Serafini & Vidotto (Nervesa della Battaglia) och Vistorta (Sacile) vad jag förstår?

Det finns en och annan producent häromkring man måste leta med förstoringsglas för att veta var man ska börja leta. Tänk vad man missar..

vh
Martin W

Ingvar Johansson sa...

Hej Martin !Precis Det finns verkligen en spännande vinvärld bortom allfarvägarna. Du är helt rätt på det, även beträffande geografin