lördag 28 november 2009

Fruktkaka


För två år sedan postade jag ett inlägg med ett recept på en smakrik julkaka som blev en stor hit. I fjol kom jag igång försent och kakan hann inte mogna till jul. Förra helgen gick årets julkakebak av stapeln och idag gjordes en första försiktig avsmakning. Gillar du kombinationen sött, kryddigt och fruktig så finns det inget bättre. Det är hög tid att börja baka nu. Här följer recpetet


280 g vetemjöl (ska siktas)
1 ½ tsk kanel
1 tsk kryddnejlikor (ska stötas i mortel till ett fint pulver))
1 tsk muskotnöt (rives till ett fint pulver)
1 tsk mald kryddpeppar
3/4 tsk salt
454 gr russin
454 gr gula russin
227 gr kanderat cederfrukt (suckat?)
454 gr kanderat apelsinskal
113 gr citronskal
100 gr kanderade körsbär
100 gr kanderad ananas
225 gr rumsvarmt smör
200gr socker
6 ägg
3 cl pressad citron
12.5 cl pressad apelsinsaft
227 gr grovhackad mandel
konjak efter smak
Blanda mjöl och kryddor, rör i all frukt. Rör smör och socker mjukt och smidigt. Blanda i ett ägg i taget. Blanda de båda blandningarna. I med juicerna och konjaken. Smöra en rymlig form, eller två. Klä dem med bakplåtspapper och smöra även detta. Häll i smeten och grädda 2 - 4 timmar beroende på formens storlek, i 120 - 135 graders värme.. När kakorna är färdiga tag ur dem ur formarna men låt dem svalna i pappret. Häll sedan lite konjak över och slå in kakorna i nytt bakplåtspapper. Förvara dem i lufttät burk. Vänta minst en vecka, gärna tre innan du smakar. Den som är begiven på konjak kan öppna paketen ibland och hälla över ytterligare någon dosis.

I år lade jag till 250 gr riven mandelmassa, bytte ut de vanliga russinen mot 500 gr torkade fikon, mandeln byttes ut mot 500 gr pecannötter och 300 gr valnötter. Spriten blev en blandning av grappa, rom och italiensk brandy. Om ett par veckor tänker jag hälla lite portvin över kakorna och givetvis är det portvin som ska drickas till.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för påminnelsen från en som glömmer allt just nu. Förra julen -utan fruktkaka även här - var fruktlös, om du ursäktar. Planerar inköpen redan nu. Mums!

//Martin

Ingvar Johansson sa...

Hej MartinKul att det finns fler fruktkaksentusiaster. Bättre brödlös än frukt(kaks)lös. Har du några specialknep. I år funderade jag länge på om jag skulle ösa några hekto choklad också men stannade vid mandelmassan. Har du några bra fruktkakstips ?