lördag 21 november 2009

2005 Poderi del Paradiso Chianti Colli Senesi Riserva


Häromdagen provade jag Poderi del Paradisos bas-chianti och blev förtjust. I kväll blev det det två år äldre och nästan dubbelt så dyra syskonet 2005 Chianti Colli Senesi Riserva. Ett vin som fått 20 månader på barriquer som använts en gång tidigare.

Färgen är rubinröd med lite dragning åt brunt i kanten. Doften är maffig. En kraftig dos svarta körsbär, choklad och likör, minns någon Mon Cheri-pralinen ? Den smakade som det här vinet doftar. Fast det här doftar mer. Här finns andra mörka bär, kryddor som kanel och nejlika, ekvanilj och kaffe. Och det är mycket av allt.

Första klunken tar munhålan i besittning. Det är ett vin som invaderar och går loss.Det känns som smakelementen inte riktigt kan hålla sams. De söta körsbären dominerar till en början glatt påhejad av syrorna. De blir bryskt bortkörda av den kraftiga eksmaken och kryddigheten. Lite mörka bär försöker tränga sig fram men visas bestämt på (ek)porten. Mot slutet griper tanninerna in på ett närmast brutalt sätt. Här kan man verkligen snacka om att tugga slånbär. Oharmoniskt och obalanserat blir det samlade intrycket.

Vinet är rätt svårdrucket på egen hand. Entrecoten hjälper till att hantera strävheten men lyckas inte göra vinet riktigt njutbart. Jag uppskattade bas-chiantin betydligt mer än denna riserva. Ett roligare, mera drick- och matvänligt vin. Vinet vinner säkerligen på lagring men jag undrar om det någonsin skulle bli njutbart.Kostade drygt en dansk hundring på danska S uperbest. Importeras till Danmark av A Vinstouw

3 kommentarer:

Italienska viner sa...

Jo, 2005 + Toscana är en omvittnat usel kombination. Allt jag provat har haft på tok för klen frukt i förhållande till den rikliga ekdoseringen.

Tveksam till att det går att lagra bort obalansen?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Och ändå ger, den i och för sig generöse, Veronelli tre stjärnor. Tror inte heller det går att lagra bort obalansen men möjligen kan det sansa sig lite. Särskilt kul lär det dock aldrig bli. Glad att jag nöjde mig med en.

Finare Vinare sa...

Och standardchiantin en härligt ungfruktig nollsjua! Inte så konstigt att den gick hem! Vi får testa nästa gång vi handlar på SuperBest...

Hu ja, Toscana 2005 har varit katastrof from word go.