söndag 22 mars 2009

Are you missing out ?...


...lyder rubriken till en liten artikel i Decanters Italy 2009-bilaga. Artikeln av Richard Baudains var det inget större fel på men rubriken fick mig att fundera en stund.

Att missa out är en av nutidsmänniskans största fasor. Att inte hänga med, att inte veta vad som gäller, att stå kvar på perrongen när det metaforiska tåget går, att någon annan gjort ett bättre val. Jag tänker också att det är rädslan att missa out som skapar rieslingrus. Systembolagets monopolställning och satsning på många smålanseringar av tillfälliga nyheter i kombination med en vinskribentkår som lägger störst vikt vid maximal prisvärdhet och utnämner fynd får alla att rusa på samma boll. Är man inte vaken, hänger på låset och sätter en armbåge i magen på grannen i kön så riskerar man att missa out.Jag tror också att rädslan för att missa out hindrar egna upptäckter och dödar nyfikenheten. Det kan ju visa sig att jag har satsat på fel häst, att jag läser yesterday's papers eller, gud förbjude, dricker något icke-prisvärt.

Vad är då drivkraften bakom vår rädsla. Jag tror det handlar om ha-begär, girighet och framförallt avund. Någon kan ha gjort ett bättre klipp och det är på gränsen till outhärdligt. Jag tror att en förutsättning för att kunna njuta av vin och egentligen för att kunna uppskatta livet i stort är att acceptera att man missar out. Man hinner inte med allt, man kan inte vara på hela tiden utan tvingas välja bort. Om man inte förstår det så rikserar man att missa out. Inte bara Italian bubblies utan hela rubbet liksom.

8 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

"Jag tror också att rädslan för att missa out hindrar egna upptäckter och dödar nyfikenheten."

Spot on!

En hel vinvärld finns där ute att upptäcka - det som når till detaljhandelsmonopolet är endast en bråkdel och dessutom styrt av en inköpsavdelning som bestämmer vad jag ska köpa/dricka. Ibland måste man våga finna nya kanaler och ge sig ut på en färd utan GPS!

Ingvar Johansson sa...

Jag sökte i SB's katalog efter viner gjorda på aglianicodruvan. Jag hittade tre i det ordinarie sortimentet. Det var några enstaka flaskor av Mastroberardinos och Feudi di San Gregoria samt ett have av Åkessons tetrapackade variant. Det är så synd när det gäller en verkligt spännande druva. Vill man ordna en provning för att lära känna druvan och se den i lite olika skepnader så är det inte till SB man ska vända sig.
Det känns trist att missa saker p g a ett hårt sugande monopol.

Niklas Jörgensen sa...

Esping; privatimport eller köp över internet är lösningen!

Finare Vinare sa...

Ett gott stycke livsvisdom nerkokt till bloggpost. Precis som ni säger, det finns så mycket vin att upptäcka därute. Mister du ett kommer tusen åter. Egen kompass stressar mindre...

Esping, du har väl nära till Danmark? Åk över till Holte och hör med Carlo Merolli om han har några bra aglianico...

Ingvar Johansson sa...

I Danmark är det inga problem att hitta bra Aglianico, hos Merolli, Winewise, Atomwine eller någon av de övriga tusentals importörer som finns. Jag har något vagt minne att jag sett att Danmark har lika många importörer som SB har viner... Det låter ju högst osannolikt.

Oavsett så är det väl så att med det utbud som finns i länder med en civiliserad alkoholpolitik så tvingas man acceptera att man missar en del. Med jämna mellanrum känns det bra att gnälla över den sorgliga situation som råder. Jag lovar att inte göra det till en alltför regelbunden vana

Niklas Jörgensen sa...

Hej Esping, enligt http://viniditalia.dk/ så finns det 1000 importörer i DK vilket tydligen är mest i förhållande till invånarantalet!

Visst är DK en fantastisk djungel att handla vin i!

Ingvar Johansson sa...

Niklas ! Jag frågade Michael Christensen på danska siten Vinhulen och han svarade så här

Jeg har ikke overblik over, hvor mange importører af italiensk vin, der findes i DK. Jeg er bange for, at det er der ingen. der har. Jeg byder selv på over 200.
Vinimportører i alt er helt vildt i DK. Der har jeg slet ikke overblik over, men vi taler flere tusinder.

Kanske ligger något i det där med systembolagets viner o Danmarks importörer trots allt.

Anonym sa...

Lever ett skönt "missing out" liv inser jag när jag tänker efter. Har ännu inte på två år sett ett enda program på fransk TV där de recenserar eller provar vin.
Matlagningsprogram och program om musselodlare, kycklingfarmare, valnötter, ostron mm mm har jag däremot sett ett antal av.

Orsaken är kanske att det inte finns något SB som lanserar varan över hela landet.