söndag 29 mars 2009

Vårrus med riesling

Några rapporter från Billigt Vins nedslag i slovenska och friuliska vingårdar och -källare återstår. De ligger just nu i kläckningsmaskinen och ska förhoppningsvis snart - likt vårystra påskkycklingar - landa på bloggen. När vårsolen gör entré får de dock klara sig själv ett tag.

Bråda dagar, korta helger i trädgården. Krokusar och andra vårlökar är i full verksamhet. Det är alltid kul att se vad som kommer upp. Till min glädje har påskliljorna jag förra våren räddade från föräldrahemmet innan det såldes klarat omplaceringen och står nu i knopp. Det blir som ett minne.

Jag börjar plocka en skål med späda nässelskott och undrar om nässelsoppa och grüner veltliner är en bra kombination. Men det är ett drygt jobb och jag skrotar planen till förmån för att gräva om komposten och peta ner jordärtskockor i jorden. Jag omplacerar även några timjanplantor från den öde granntomten i akt och mening att ge dem ett bättre liv och oss mer färska kryddor.

Det blir svettigt i solen och skitig blir man, men man vill heller inte sluta måsla runt i trädgården. Snabb paus för äggröra med bacon. Ett litet glas kylskåpskall Loimer-riesling som blivit över sedan gårdagskvällen svalkar strupen. Den är fortfarande i fin form, Loimer. Torr, med hyfsad syra och en liten skalbeska som gör susen. Inget bombastiskt vin, men välgjort och lika kul att återskapa bekantskapen med som jag hoppades när jag la ner några flaskor i källaren för ett tag sedan.

Till en bit getost smyger jag också i mig en liten slurk 2005 Zull Riesling Steinbreiten Süss (nr 98237). Ett för mig udda vin, med tydlig restsötma men också med en skarp syra som förhindrar kvalmigheten att ta överhanden. Gottegrisen i mig gillar att ta ett litet glas då och då, ungefär som man inte kan låta bli att nalla ur lösgodispåsen stup i kvarten när man sitter och glor på tv. Eller som nu ett glas till osten en solig söndageftermiddag. Eller till en starkt kryddad red curry med kyckling.

När sötsaken lanserades i november -07 var den prissatt till 255 kronor, nu går de sista flaskorna för 127 - en avsevärd rabatt måste man säga. MSÄ ryggar inför drycken och menar att hon får associationer till något oanständigt, men vägrar gå in på några detaljer. Så mycket bättre för mig. Jag har föresatsen att spara en flaska till 2015 och se vad som händer med den, men något säger mig att det kan bli svårt.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Trisse, Den där söta från Zull låter trevlig. Jag utgår från att du har försett dig så att det kan bli en skvätt över vid något lämpligt tillfälle.

Anonym sa...

Hi
http://www.rhythmmethodlive.com/ - lexapro drug
Don’t be attracted towards the pirated one.
[url=http://www.rhythmmethodlive.com/]lexapro price[/url]
This Lexapro was first introduced in the year 1997.
order lexapro
The mechanism on which this Lexapro drug works is ststed below.