onsdag 4 februari 2009

2008 Sierra Nevada Celebration Ale


Jag avstod måndagens rieslingrace och kom inte iväg till SB förrän idag. Det är något avtändande med de upphaussade nyhetssläppen som får mig att inte vilja vara med. Jag kan heller inte låta bli att tänka på ett Johnny Rotten-citat när jag läser hur olika vinskribenter fått 1988 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese att framstå som en once-in-a-lifetime-chance. Säkert ett bra och trevligt vin på alla sätt och vis men är det värt allt jidder och en halv förmiddags frånvaro på jobbet för ett par pavor ?"Ever Get The Feeling You've Been Cheated". Eller handlar det kanske i mitt fall om räven och rönnbären ?

När jag strosade runt i den stora butiken strax innan lunch fanns det ytterligare tre kunder, lugnt och skönt m a o . Jag passerade snabbt nyhetshyllan och konstaterade att det faktiskt fanns några flaskor av La Spinettas hett åtrådda Barbera. Istället för att köpa noshörningsvin gick jag till ölavdelningen och hittade en annan tillfällig februarinyhet, Sierra Nevadas vinteröl Celebration Ale som Trisse bloggade om i våras .

Ölet är kopparaktigt i färgen. Det bildas ett rejält tjockt och gräddigt skum vi upphällningen, precis som jag vill ha det. Det första som kommer ur glaset är en örtig humledoft som talar om att här har man inte snålat med ingredienserna. Sedan den lite söta maltigheten och fin fruktighet med tydliga citrustoner. Lite som bitter engelsk apelsin marmelad.

Smaken är förvånansvärt frisk och syrlig. Markant men inte överdriven beska. Celebration Ale är definitivt inget humlemonster utan snarare ett mycket gott, smakrikt och väl balanserat ale.
SB rekommenderar Celebration Ale som sällskapsdryck. Själv tycker jag inte att en så god dryck kräver något ytterligare sällskap utan den lämpar sig utmärkt för stilla funderande över huruvida min telefonbeställning av 1988 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese kommer att ge något resultat

8 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Jag gav upp nyhetshetsen för ett par år sedan och det känns så skönt. Det finns så makalöst mycket bra vin att upptäcka så varför brödköa en gång i månaden?

Visst förstår jag man vill om nu det är flaskor högst upp på ens favoritlista men köandet är ändå ett resultat av vårt detaljhandelsmonopol och vår därigenom vinjournalistkår som begränsar sig till att skriva om just vårt begränsade utbud.

/Niklas J

Ingvar Johansson sa...

Visst, det är som du säger flera samverkande faktorer som leder till den patologiska situationen vi har idag.

Anonym sa...

Det är bara att hålla med. Det är först för något år sedan som jag fattat hur omfattande cirkusen är runt alla släpp och då särskilt Bdx-släppet. Kanske står jag där någongång när jag tycker att det är värt det men det är ju lite konstigt system(!).

Och apropå nyheter sprang jag på en Teroldego Rotaliano 2006 (nr 99456) från vårt kära Trentino. Är det något att köpa. Det framkommer i på SB vad det är för druvor osv.

Anonym sa...

Lite snabb på tangenterna. Ska vara:

Är det något att köpa? Det framkommer inte på SB vad det är för druvor osv.

Anonym sa...

Ops! Druvsorten är visst Teroldego. Men det skulle vara kul om du visste något dricknyttigt iaf ;)

Ingvar Johansson sa...

Fredrik ! Kul att du är tillbaka ! Teroldego Rotaliano ger ofta ett väldigt trevligt vin. Känner inte till den nu aktuella producenetn men varför inte prova ? Brukar vara rätt charmigt och rättframt.

Anonym sa...

Då ska det provas, basta! :)

Anonym sa...

Och tack, det är kul att vara tillbaka :)!