söndag 1 februari 2009

Knödeln - Canederli

I det mellaneuropeiska köket finns det en uppsjö varianter på stärkelserika klumpar att äta i buljong eller som får göra en soppa mer mättande. Det finns också varianter som man äter till kött. De kan vara baserade på gammalt bröd, mjöl eller potatis. Det närmsta vi kommer är väl kroppkakor, palt och klimp. Klassisk fattigmansmat

I kväll funderade jag över vad som skulle kunna funka till resterna av gårdagens Sogno di Baccho och kom att tänka på canederli, den norditalienska varianten av knödel. God, värmande och allmänt stärkande vintermat. Här följer ett enkelt recept.

600 gram torrt bröd
2 ägg
80 gram mjöl
200 gram speck (norditalienskt kallrökt fläsk)
5 dl mjölk
1 liten lök
3 msk olivolja
1/2 dl (eller mer) finhackad persilja
lite finriven muskotnöt
svartpeppar
salt

Skär brödet i små tärningar. Vispa ihop ägg och mjölk, blanda i kryddorna och häll allt över brödet. Låt stå en timme. Under tiden så finhackar du löken och fläsket och steker den den i oljan utan att löken får ta färg. När det stekta svalnat och bröd/ägg/mjölkblandningen svällt färdigt så ska detta blandas. Tillsätt även mjölet och persiljan. Låt smeten vila en halvtimme.
Forma sedan smeten till bollar stora som en clementin. Lägg sedan en knödel i kokande vatten. Om den håller ihop och inte går sönder så är det bara att fortsätta kokandet. Om de inte håller ihop så tillsätt ytterligare mjöl. Låta koka i en kvart.

Servera knödeln med hemkörd ox- eller kycklingbuljong och riven parmesan (eller kanske mera korrekt Grana Trentino). Ät gärna en eller ett par fler än du tänkt dig så förpassas du till ett behagligt drömskt tillstånd.

3 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! äntligen lite knödel på bloggen - heja! Det bör väl finnas gott om sånt i Slovenien

Ingvar Johansson sa...

Några Kruhovi Cmoki sitter nog fint efter en dags hårt provande

Jörgen Andersson sa...

Jag hoppas vi får uppleva det behagliga tillstånd du refererar till i ditt inlägg då man ätit en/två knödlar för många, och som i Norra Sverige går under beteckningen paltkoma