onsdag 5 november 2008

Gårdagens nyheter till dagsfärska priser

Min vana trogen har jag noll koll på senaste släppet i det tillfälliga sortimentet. Istället - också min vana trogen - bläddrar jag i listan över viner Systembolaget sänkt priset på. Det är även detta månadsskifte en hel drös.

Jag förundras över mängden viner som lanserats och som jag inte minns att jag sett, läst om eller ännu mindre druckit. Bland annat finns i reasortimentet 30 spanska viner, alltifrån Enye Tempranillo för 46 pix till Finca Garbet för 750 kronor (tidigare 944). Enye lanserades av allt att döma i april 2006 - som en kandidat till det ordinarie sortimentet - och har funnits på reahyllan en längre tid. Nu finns det ett tjugotal flaskor kvar. Man kan anta att det är ett dussinvin som tagits in i stor volym, men som mötts av svalt intresse.

Finca Garbet befinner sig i andra änden av spektrat. Ett prestigevin som görs i mycket liten volym. I juni 2008 kom 24 flaskor till Bolaget (enligt BK Wines lista). Nu när det reas ska det finans 25 (?) kvar enligt Systemets hemsida. Med reservation för vissa felkällor tycks köpintresset ha varit tämligen svalt för att inte säga obefintligt. Kanske kan prissänkningen göra susen.

Man kan naturligtvis imponeras över bredden i Bolagets utbud, från vardagsrödtjut till mest obskyra specialvin. Samtidigt kan man fråga sig hur ett vin som Finca Garbet ska nå ut till sina potentiella kunder. Det tas in i för liten mängd för att bedömas av vinskribenter i dagstidningarna, spanska viner är inte särskilt heta just nu och inte slänger man upp en tusenlapp för att kolla om det är värt sitt pris, för att sedan hala fram sex lakan till om det visar sig värt att lagra några år (eller har potential att öka i värde på vinmarknaden). Det finns kanske någon därute som längtat efter att kunna köpa just detta vin - fast snarare inte, tydligen - men det verkar som en högoddsare att vin och köpare ska finna fram till varandra.

Detsamma gäller i de lägre prisklasserna. Här är lanseringen omfattande och kvaliteten skiftande. Hur ska man välja? Vad skulle få mig att köpa Espelt Vidivi 2004 (nr 97481) eller Ops de Loxarel 2006 (nr 96025) som båda lanserades för 79 kronor när det begav sig. Jo, om de får finfina recensioner naturligtvis - men då måste de konkurrera med alla andra viner som också får gott betyg. Det brukar ju ändå vara ett gäng som får fem eller fyra fyrar i GP och tre plus av Kronstam varje månad. Espelt Vidivi har fått hela fyra plus av Aftonbladets vinskribenter, medan Ops de Loxarel - som man tog hit 30 000 flaskor av i maj 2008 - fick två njugga hästar av Sydsvenskan och bedömdes icke prisvärt av BK Wine. Det krävs alltså en hel del marknadsundersökning, tålamod och intresse för att nosa sig fram till de bästa köpen.

Kanske är det därför jag gillar den röda listan. Några flaskor Espelt Vidivi för 63 kronor - tja, varför inte? Men det jag mer omedelbart fastnar för i listan är det här:


2006 Château Laquirou Champs Rouge (nr 98252). Dök upp så sent som i augusti i en volym av 6 000 flaskor. MSVin har druckit det med välbehag och det fick bra betyg i GP och DN. Måhända för att stoppas undan ett år eller två. 79 kronor mot hundringen jämnt tidigare bör göra det till ett riktigt bra köp. Kommer från La Clape, liksom det vin Esping för några dagar sedan prövade här.

Jag slår också mina lovar runt sydafrikanska 2005 Newton Johnson (97674), numera 109 kronor, och 2006 Terra Solare (99687) för 79 spänn, men tror jag avvaktar med dem. Bättre då försöka jaga rätt på de ynka flarror Castello del Poggio som kanske finns kvar. Naturligtvis blev det aldrig av att jag bunkrade upp av det inför hösten och nu är det i princip slut på Bolaget. Inte prisnedsatt, men gott.

På den vita sidan borde jag kanske kolla upp spanska 2006 Ètim Blanc (98626) från Montsant, för att spinna vidare på tråden från förra månadens rödvinsutflykt i regionen och för att Kronstam tycker det är ett speciellt vin. 63 kronor kostar det nuförtiden.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Kul, jag har själv, men jämna mellanrum, försökt hitta bra vin på nedsatt pris. Men det är ju svårt alltså, de tar ju fort slut av någon konstig anledning.

Ps. Plitade ett inlägg om det igå straxt efter tolv så du hann före!!

Jörgen Andersson sa...

Fredrik! Man kan ju fråga sig vad som gör att ett vin reas: ingen som köpt det för att det är kass, ingen som köpt det för att det kommit i skymundan fast det är bra, många som köpt det men att systemet tagit in 30 000 flaskor och vill frigöra lagerutrymme osv. Det gör ju köpen till något av en chansning - och som sagt om man spetsar in sig på något som är ett fynd kan man vara säker på att andra gamar också håller sig framme vid de sista resterna av festmåltiden.
Men det är ju samtidigt det som gör det lite kul - att nosa rätt på de där sista flaskorna som råkar stå på en bortglömd hylla på bolaget i Västerås och (förhoppningsvis) få dem skickade till Malmö.

Ingvar Johansson sa...

Att det skrivs om systemrean på diverse bloggar minskar väl möjligheten att få tag på de verkliga fynden ytterligare. Om man inte är väldigt snabb. Så Trisse, briefa mig gärna någon timme innan du publicerar :)

Anonym sa...

trisse: Ja precis, vi diskuterade det över lunchen idag. Varför kostar ett vin helt plötsligt 125 kr istället för ordinarie 193 kr? Kanske skulle ringa SB och fråga ;) Räknar iskallt med att vinerna är supergoda och att jag blåst systemet på ett par kr.

Esping: Vi lägger locket på och aldrig nämner nedsatt pris igen.. sen briefar du mig efter det att du blitt briefad. Ok? ;)

Jörgen Andersson sa...

Fredrik! Fråga inte SB - jag tror inte dom har nån koll mer än möjligen att de ser på hur stor del av ett parti som gått åt inom en viss tid. Kanske också att de följer sina egna rekommendationer (om nästan alla viner) att de inte vinner på lagring och att de snabbt måste komma i omlopp innan de förfars.

En sänkning från 193 till 125 är väl - om jag räknar rätt - mer än de sedvanliga 20% sänkning. Ibland händer det, kanske har de nåt slags lottomaskin som gör vissa viner till högvinster. Är det månne 2002 Pool´s Rock Shiraz du lagt rabarber på? Då får du meddela hur det smakar, för nu är det finito. Den flaska som enligt hemsidan ska finnas i Helsingborg är med all sannolikhet en chimär.

Fredrik & Esping! I tryckfrihetens och offentlighetsprincipens namn kommer jag fortsätta bevaka röda listan för Billigt Vins räkning, även om det innebär att jag skjuter mig själv i foten när det gäller att roffa åt mig godbitarna. Men som ni märker har jag väntat till den 4:e med att göra inlägget ;)

Ingvar Johansson sa...

Trisse! Du har hittat en fin balans mellan egennytta och allmännytta.

Fredrik: Vi får väl bara uppgivet konstatera att ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.

Jag bryter tilbudsomertan och lämnar ett tips på en bourgogne som jag köpte till fullpris men ännu inte smakat: 2005 Marsannay Les Longeroies Domaine Jean Fournier, Bourgogne. Ska genast korka upp en flaska och se om det är läge att köpa flera för att spara till nästa Mårtensafton.

Jörgen Andersson sa...

Esping! Den där Marsannay får du gärna prova & se om den är nåt att ha. Jag har några rea-pavor (självklart) som jag fingrar på emellanåt men inte blivit färdig att öppna än.

Anonym sa...

trisse: Jajjemen det är på den vantarna lagts inlägg och bildbevis ;)

Esping: Är himla sugen på en soumaintrain som är en kittost från Bourgogne, så ditt vin dära, passar alldeles utmärkt.. Beställer från Jönköping :)

Ingvar Johansson sa...

Att handlar på systembolagets rea håller på att utveckla sig till rena folkrörelsen. Åtminstone inom bloggosfären.

Vård o Vin sa...

Kan meddela att Poole's Rock i Hbg inte var någon chimär. Har precis hämtat den på mitt lokala bolag efter att ha beställt den :)

...och det roliga var att jag läste era kommentarer precis nu, efter att ha kommit hem från bolaget :D

Tack för påminnelsen prissänkningarna!

Jörgen Andersson sa...

Vård&vin! Tillykke med Poole's Rock - den som söker finner! Jag har slutat hoppas på de där posterna med bara en flaska, men man ska alltså aldrig säga aldrig...

Vård o Vin sa...

Nä, den som söker skall finna. :) Nu får vi bara hoppas att det är något att ha och inte nåt som gömts undan pga att den har "angenäm beska" eller något annat otrevligt att bjuda på...

Ingvar Johansson sa...

Efter att ha uttryckt mitt missnöje med systempersonalen i flera olika sammanhang känns det kul att kunna berätta något positivt. Idag hängde jag på låset för att försöka få tag i ett par flaskor 2002 Franck Bonville Grand Cru Millésime. Innan jag lämnade butiken hade den vänlige manne säkrat sista flaskorna från Kristianstad och Höganäs. Dessutom beställde jag tre flaskor Poully Fumé Clos Joanne d'Orion. Allt fixades medan kunder runt ikring oss tappade rödvinsflaskor i stengolvet och telefonerna ringde. Nu känns det som att jag har handlat färdigt för denna gången. Fast lite sugen är jag allt på en eller annan flaska 2003 Nerosanloré.
Är det någon som har tankar om kommande utförsäljningsobjekt ?

Jörgen Andersson sa...

Esping! Det är ju svårt att säga vad som kommer på reahyllan. En del tycks pytsas ut väldigt snabbt medan annat aldrig når dit. För min del vänatr jag på 1000-Eimer-Berg, en riesling Federspiel från Wachau, och så förstås Courac Laudun som alla är så begesitrade över. Vore kul att kunna casha in ett gäng sådana för 80 pix (men det lär inte hända)

Ingvar Johansson sa...

Själv hoppas jag få se hela utbudet av Jermanns viner och Quarz, en sauvignon blanc från Alto Adige.