fredag 21 november 2008

Julöl 2008 akt 1- Corsendonk Christmas Ale

Häromdagen gick jag in på SB's hemsida där man numera så praktiskt kan kolla in en enskild butiks utbud när det gäller en viss produkttyp t ex julöl. Jag hittade då en synnerligen sorglig samling svenska industriprodukter och nästan ingen riktigt öl. Två dagar senare var sidan en fröjd att läsa och jag skyndade till butiken för att bunkra. Julölsinköpen har jag den hårda vägen lärt mig att inte skjuta upp.

Jag väljer att inleda årets julölande med en blegisk variant. Att jag börjar med Corsendonk Christmas Ale beror dels på att det sällan är fel med en kvällsbelgare men framförallt beror det på den behändiga flaskstorleken. Corsendonk säljs på 25 centiliters flaska, perfekt när man inlett kvällen med ett par glas för många av Tierras de Luna.

Även vid en mycket varsam upphällning sker en imponerande skumutveckling och man får en fin krona.I den skumt belysta lägenheten ser ölen nästan svart ut. När man håller glaset mot en lampa är det fortfarande nästan ogenomskinligt mörkt rödbrunt. Doften är verkligen julig. Här finns torkade aprikoser och fikon, typiska julkryddor som ingefära och kardemumma, sirap och kavring. Sötman dominerar men här finns också en viss syrlighet. En härligt komplex doft.

Smaken är inte riktigt lika kul, framförallt för att belgiska dubblar och triplar inte riktigt är min grej. Smaken följer aromerna väl men Corsendonk är lite för söt för min smak och jag saknar lite sting i beskan. Om jag för ett ögonblick kopplar bort mina preferenser så är Corsendonk utan tvekan ett komplext och balanserat öl.

Rent smakmässigt tror jag att Corsendonk skulle fungera bra till det småvarma skinkan och brunkålen, liksom till ostarna och gottebordet. Jag skulle däremot inte vilja dricka det till sillen. Allra bäst lämpar sig nog ändå Corsendonk till en stunds stilla kontemplation dan före dan.

5 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! En vacker samling! Ser vram emot fler intryck vad det lider

Anonym sa...

Hmm, börjar längta efter julbord! Läskande, mustigt och kryddigt inlägg!

Ingvar Johansson sa...

Trisse ! De kommer snart och jag ser fram emot att dina intryck ska få ett uttryck.

MSVin! Visst börjar det suga i julbordstarmen nu. Samtidigt är det väl så att ju längre man lyckas hålla emot desto större blir njutningen. Att prova julöl är sannerligen en prövning.

Anonym sa...

Skulle vara glad om jag hittade en bråkdel av dina julöl. I Frankrike så får ta sig upp mot belgiska gränsen eller åka till IKEA, men då hålla till godo med Spendrups variant.

Ingvar Johansson sa...

Ostbloggen !!
Ställd inför det valet så skulle jag nog välja att dra mig upp mot belgiska gränsen och passa på att ta en tur inom Champagne. Å andra sidan gissar att jag att du har ett rätt tillfredställande utbud att välja på när det gäller andra bitar av livets nödtorft. Har varit inne på din blogg ett par gånger och haft mycket trevligt.