fredag 21 november 2008

2004 Tierras de Luna

Här är ett vin som jag snappade upp genom en diskussion bland kommentarerna på någon, jag har glömt vilken, vinblogg. Kommentarförfattaren såg Tierras De Luna som ett av de största fynden på SB och ansåg dessutom att årgång 2004 var klassen bättre än den nu aktuella 05:an. Jag gav mig ut på jakt och minsann, längst bak i hyllan bakom ett dussin nollfemmor så gömde sig ett par flaskor av rätt sort. Den som söker skall finna, lyckan står den djärve bi osv.

Var det då värt besväret ? Ja, jag tycker nog det. I karaffen är vinet imponerande med en ståtlig, ogenomskinlig blåröd färg. Doften är ungdomlig med mycket bärfruktighet, mycket cassis, balanserade fattoner och choklad. En viss syltighet kan anas men det blir inte besvärande.

Smaken är fyllig med mera av de svarta vinbären, kryddighet och lite lakrits Alkoholen känns i smaken och vinet balanserar på gränsen till klumpighet. Det räddas av en hygglig syrlighet som tillsammans med alkoholen gör att smaken hänger kvar en bra stund. Vinet smakar verkligen mycket men känns ändå hyggligt balanserat. Vid en blindtest hade jag troligtvis placerat vinet i sydfrankrike och inte i Spanien.

Tilägg dagen efter: Tack vare Mina Vinare vet jag nu varifrån jag fick tipset, Johan P:s utmärkta mat och vinblogg.

12 kommentarer:

Mina Vinare sa...

Hej Esping!

Jag vet vem som är den skyldige och var du snappade upp det:

http://johan-p.blogspot.com/2008/10/2006-losada.html

Visst är det ett bra vin för 67kr? Jag provade om en flaska efter kommentarerna och blev lite fundersam. Inte så bra som tidigare. Kanske inte ett utpräglat lagringsvin? Prova 2005an också för även om den inte är riktigt lika bra som jag tycker de flesta flaskorna av 2004orna varit, så är det ett klart prisvärt vin.

/ MV

Ingvar Johansson sa...

Hej MV !
Tack för hjälpen. Jag ska genast rätta till det i inlägget. Jag handlade några o5:or också, får återkomma till dessa. Ett jättebra vin för pengarna som verkar tilltala de som vanligtvis vänder blickarna mot Kalifornien eller Australien för sina kickar.

Mina Vinare sa...

I alla fall Australien. Kalifornien är fel prisnivå för mig. Goda viner dock. Tycker nog Spanien för tillfället är det land där det händer mest och man har även en enastående kvalitet i förhållande till pris. Generellt tycker jag dessutom att vinerna från Spanien och Australien ligger väldigt nära varandra stilmässigt.

Ser fram emot dina intryck av 2005an.

Ha det så bra!

Ingvar Johansson sa...

MinaVinare
Jag är ignorant när det gäller det nya Spanien men drack en 2001 Marqués de Riscal Gran Riserva som var mycket bättre än vad jag minns. Framförallt blev jag imponerad av frukten. Vore kul med en provning på temat det nya Spanien samtidigt som jag känner att det jag minst av allt behöver nu är ett nytt område som fascinerar mig. Kan förresten tipsa om danska Valuewine om du mot all förmodan missat dem (http://www.valuewine.dk/)

Mina Vinare sa...

Förstår vad du menar. Ibland orkar man helt enkelt inte med mera. Det finns så väldigt mycket vin att utforska och att då tro man kan prova allt är nog fel. Bättre att fokusera på något/några områden tills man känner sig redo att gå vidare. Jag har haft en Spanien period ett tag nu (3-4år).

Tack för tipset om Valuewine. Hade faktiskt missat dem helt. Många godbitar i det sortimentet. Dricker faktiskt ett av de viner de har i sin portfölj ikväll. 2005 Alto Moncayo (100% Grenache och Australiensiskt vinmakare). Jättegott!

/ MV

Anonym sa...

Någon som kan förklara hur Tierras de luna kan kosta 30 dollar i USA men kostar 69 KR på SB? Vinet har också fått 92 poäng och 90 poäng..... Visst vinet är riktigt bra, jag tycker till och med 2006 är bättre än 2004an men om detta är sant.. hur kan priserna skilja så?
Anders

Anonym sa...

här är länken

http://90pluswines.com/Wine/5869D325

Ingvar Johansson sa...

Hej Anders. Jag provade 06:an för ett tag sedan (http://billigtvin.blogspot.com/2009/05/2006-tierras-de-luna.html)och blev mycket förtjust trots att detta egentligen inte är min typ av vin. Välgjort och av extremt hög kvalité i förhållande till priset. Att det kostar 30 dollar i USA, d v s ca 3ggr priset här) kan väl i viss utsträckning förstås utifrån poängen. Förmodligen går det att hitta billigare hos någon annan återförsäljare. Vinpriser rent generellt är något av ett mysterium. Jag har t ex noterat att D'Arenbergs viner kostar betydligt mer i Danmark än i Sverige. Renato Rattis Dolcetto kostar mer i hemlandet än på SB

Hampus sa...

Någon som provat 2006an?

Ingvar Johansson sa...

Hampus ! Jag provade 06:an för ett bra tag sedan. Min intryck hittar du här http://billigtvin.blogspot.com/2009/05/2006-tierras-de-luna.html

Hampus Landelius sa...

Jag pratade Precis med Per från Vinia som varit nere i Spanien och blandat ihop nästa årgång av Tierras De luna och han lät hälsa att den kommer att bli riktigt bra! och bättre än 2006an den har mer gemensamt med 2003 och 2004an!

Ingvar Johansson sa...

@Hampus Om du i fortsättningen ska posta på Billigt Vin så tala då om att du arbetar på Vinia, företaget som importerar Tierras de Luna. Jag har tidigare bett företagets VD att inte posta anonymt i något slags fördolt marknadsföringssyfte. Intressant förresten att någon från Vinia är nere och blandar till nya årgången. Betyder det att vi får en speciell Tierras de Luna för den svenska marknaden ? Har det förhållit sig så med tidigare årgångar också ? Kan det vara förklaringen till att vinet är betydligt billigare på den svenska marknaden än en del andra ? Finns det även andra svensktappningar i Vinias portfölj ?