fredag 7 november 2008

2005 Domaine Jean Fournier Marsannay Les Longeroies


"Who wants yesterday's papers", who wants yesterdays news" skanderade Jaggers/Richards för dryga fyrtio år sedan. Med tanke på hur snabbt en del av systemets reasortiment försvinner från hyllorna verkar svaret på frågorna vara att det är rätt många. Kvällens vin var en av förra årets decembernyheter. Jag inhandlade en flaska efter att Finare Vinare författat några vänliga ord utan att på något sätt vara översvallande. Av någon anledning har det inte blivit av att jag provat det förrän nu. Att det blir nu beror på att vinet reas ut. Ska det handlas flera till det nya rabatterade priset får det bli nu då det bara finns ett väl utspritt dussin kvar på SB's hyllor.

2005 Marsannay Les Longeroies är förvånansvärt mörkt och tätt i färgen. Blårödlila är SB's beskrivning och jag ingenting alls att invända eller tillägga. Doften är intressant. Här finns en fin bärighet med aromer från hallon. slån och lingon som blandas med fattoner och en rätt framträdande unkenhet. Tänk en sommarstugemadrass innan vårens första vädring. Den pinot-typiska kryddigheten lyser med sin frånvaro Smaken överraskar även den. Vinet är fylligare än väntat med fin syra. Året i garderoben verkar ha rundat av vinet. Här finns ingen kärvhet, inga kanter som behöver slipas av. Ett gott, rättframt, bärigt och hyggligt men inte särskilt druvtypiskt Pinot Noir-vin som helt klart är ett litet fynd.

4 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! Man kan också tala med gamle Elvis C:
Yesterday's news is tomorrow's fish and chip paper
Men det verkar ju inte gälla för Marsannay, utan snarare början på refrängen:
You better speak up now if you want your piece
You better speak up now
It won't mean a thing later
Om man vill ha tjing på det fåtal ex som (kanske) finns kvar

Anonym sa...

Jag måste säga att jag blir mer och mer sugen på att försöka ragga fatt på de som kanske finns kvar. Tyvärr gick månadens kvot åt till novembernyheterna: Banyuls, Soraighe ripasso, och Rabl riesling..

Ingvar Johansson sa...

TRisse ! Gamle Elvis är Elvis P och för att tala med honom så är det nog It's no or never som gäller för dig Fredrik. Norrköping, Linköping och Jönköping är bolagen med mer än en flaska kvar.

I lördags stötte jag förresten på ett nytt fenomen vid beställningen av mina Franck Bonville. Det fanns flera bolag som hade negativt antal. Något bolag hade minus fyra flaskor. Betyder det att man sålt fler än man beställt eller kan det stå för antalet som personalen konsumerat ??

Jörgen Andersson sa...

Esping! Negativt antal, det är riktigt skumt. Det måste väl betyda att de lovat mer än de kunnat hålla till någon ivrig kund och sålt samma flaska flera gånger. Jag känner en kille på Hansakompagniet som mycket väl skulle kunna hitta på nåt sånt för att rädda situationen. eller så har de anställt någon som har samma påvra mattekunskaper som jag nu, i mitt inlägg om historiska priser, bevisat att jag har.