söndag 22 juni 2008

Midsommarhelg

Medan Esping ägnar sig åt internationella utblickar - utan prickar - håller sig bloggens reaktionäre, rosaklädde cowboy som sig bör nära fädernets och mödernets mylla. Midsommar är tungt av traditioner: dans kring stången, säckhoppning, regn (fast inte denna gång) och eftermiddagskaffe med tårta. Efter allt detta är det skönt att fira heure bleu, blå timmen, i J&R's stuga. Stunden ska väl egentligen infalla i skymningen och innebär drinkar, kort och gott, vilket gör att den gärna följer vädigt tätt på kaffet. I år fixade R storslagna strawberry daiquiris med generösa mått mörk rom - ett avgjort trevligt sätt att njuta av de svenska sommarjordgubbarna.

Efter en myckenhet sill, nya päror, pilsner och snaps återkom jordgubbarna som avslutning på kalaset. Kombinationen jordgubbe, gräddfil och sirap visade sig överraskande smaklig.

Under midsommardagen var det så dags för den tyngsta traditionen: karnevalen i Förslöv, som i år gick av stapeln för 50:e gången. Blåsorkestrar, traktorer, balvagnar och andra former av släp. Tunnelbygget, golfbanan i Påarp och andra lokala skandaler avhånades på sedvanligt sätt från de konstfullt utsmyckade ekipage som rullade genom municipalsamhället. Den mångtusenhövdade publiken jublade och rycktes med i yran. Tåget avslutades på idrottsplatsen, där Måns Zelmerlöw och Brandsta City Släckers underhöll den stora dagen till ära. En lätt arom av bakfylla och gammal sprit svävade över det hela. Folklighet är det nya svarta, Esping!

Midsommardagens afton bjöd på gin&tonic, grillning och rödtjut, en annan tradition. Till min förvåning hade jag hittat ytterligare några flaskor 2004 Ca' Maggiore Langhe Rosso (se bland annat här och här) i källaren och nu var det dags att låta den sista möta evigheten. Det gjorde den med acklamation, körsbärsfruktig och kärnfull på sitt allra bästa humör. Passade bra till fläskkotletterna. A och undertecknad var de enda som drack rödtjut till någon reda, men desto hellre.

(Marinadblogg: olja, en dos chianti som jag köpt 3 flaskor för 99 DKr av i Helsingör för några år sedan och som var väldigt otrevligt då - DOCG-stämpeln kan betyda både det ena och andra tydligen - men som nu kvalar in som matlagningsvin, salvia och lagerblad mosat i mortel, vitpeppar, gul lök och äppelcidervinäger. Tyvärr blev vissa kotletter torra, men jag tror det hade mer att göra med själva grillningen än marinaden.
R hade å sin sida marinerat lammrostbiff med olja, balsamicovinäger, peppar, rosmarin och vitlök.)

R's lamm blev särdeles lyckat: mört och saftigt, grillat precis såpass att det var lite rosa i mitten. R hade också bringat en butelj 2006 Masi Passo Doble Malbec Corvina. Ett mycket bra grillvin - lite fylligare, mer fruktigt avrundat än Langhe Rosson men lite i samma stil med körsbär och kryddiga örter i doft och smak. Bra att ha till hands närhelst lammet slängs på grillen, ingen brådska att korka upp den aktuella årgången heller.
Min själs älskade fixade sedan en rabarberpaj enligt sitt klassiska recept, för dagen med ett täcke av maräng. Gick åt som smör i solsken till kvartsfinalen mellan Holland och Ryssland. J fick rätt, Holland åkte på däng med 3-1 efter förlängningen, men stämningen var uppsluppen och vi kom över det snabbt. Och kanske blev vi lite tröstade - ryssarna spelade fenomenalt och i eftertankens kranka blekhet var måhända det svenska nederlaget inte så nesligt ändå...

Inga kommentarer: