onsdag 25 juni 2008

Glassbloggen

Sommarsemester betyder glass. Sarskilt nar man befinner sig i Italien. I norra Veneto, trakterna lite soder om Cortina Di Ampezzo gor man Italiens basta glass. Har finns massor med byar som ar helt folktomma under det varma halvaret da invanarna beger sig till sina glassbarer runt om i europa. Jag vet inte om man kan tala om terroir nar det galler glass men nagot ar det som skiljer glassen har fran all annan glass. Jag tror att det handlar om hantverksskicklighet, ravaror i allmanhet och mjolken i synnerhet.

Haromdagen besokte familjen La Sorbettiera som gor fantastisk glass. Hit gar alla, barnfamiljer, tonarsgang, eleganta damer och distingerade herrar och enas i en stravan att njuta och uppleva en stunds perfektion.

Pa La Sorbettiera anvands bara riktiga ravaror. Mjolk, agg och socker till glassen, frukt och socker till sorbeterna. Smaksattningen gors med fran grunden, inga halvfabrikat. Till hasselnotsglassen rostar man notterna och finmaler dem till en slat pasta. Inga halvfabrikat, inga genvagar. Pistageglassen ar inte sadar ilsket sjosjukegron utan har en mild farg men desto mer smak. Av pistage. La Sorbettiera har inte en massa konstiga hittepa-smaker, ingen dajmglass, ingen med smurfsmak utan bara rena, klassiska smaker. Under vart besok fanns 18 sorters glass att valja pa och utbudet vaxlar hela tiden. Il Gelataio ar en stolt man som forklarade for oss att glass ar allvarliga saker och att han har ett stort och tungt ansvar. En sondag ater mer an 1000 personer hans glass och ingen sort far vara mer an nagra timmar gammal.\

Den kreativitet som begransas nar det galler att hitta pa konstiga smaker far istallet sitt utlopp nar det galler glasstartor och semifreddi och kanske framforallt nar det galler le coppe. Det var dessa vi agnade oss at. Coppa Creola med choklad- och vaniljglass, chokladoverdragna petite chouxer fyllda med vaniljcreme och sedan en tjock och fyllig chokladsas over hela harligheten. Tartufo ar juvelen i kronan bland glasskreationerna. En knytnavsstor glassboll som rullats i krossade amarettikakor. Halften chokladglass, halften hasselnotsglass. I bollens mitt finns ett dolt halrum som fyllts med amaretto di saronno. Nar man atit en stund rasar glassbollens vagg och likoren rinner ut och blandar sig med vispgradden som ligger som en mur runt bollen.

Jag kommer forhoppningsvis att kunna lagga in bildbevis langre fram.

7 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! Ett fenomenalt inlägg - och rena tortyren för den som inte befinner sig på den glassbar i himmelen du beskriver. Coppa creola! Tartufo! Mama mia! Snacka om att det vattnas i munnen. Hur är det med mascarpone, räknas det som en genuin smak? Åt en sådan i Bologna för många år sedan som jag fortfarande minns med välbehag. Sonen accepterade strapatserna under resan enbart för tillgången på citronsorbet. Padova - "ett dystert ställe", enligt honom - hade trots allt några bra gelaterior.
Mer glassblogg åt folket!

Anonym sa...

Den där Tartufo verkar ju faktiskt vara något att leka med. När Amaretton rinner ut...
Förtröden som det heter.

Vård o Vin sa...

Som veritabel glassoman blir man inte alls avundsjuk när man läser ditt inlägg. Nejdå!

Verkar som ditt EM-tips stämde bättre än mitt. Nu håller jag på ryssarna ikväll bara för det.

Fortsatt go semester!

Jörgen Andersson sa...

Vår & vin - Välkommen till bloggen! Visst blir man grön av avund när man läser om Espings äventyr i den italienska glassvärlden. Han har koll på var dom goda grejerna finns, den där Esping, och har vett att njuta av dom.
Här i Malmö finns det en italiensk glassbar vid Drottningtorget, där kommer man väl närmst i den här stan den upplevelse Esping beskriver, och så finns ju Rönneholmsglass som har en kiosk på stan (vid Södertull). En ungersk familj som gör väldigt god hemlagad glass av - de kan också sin glasskultur, magyarerna. Så har du vägarna förbi Malmö finns det lite att pröva...

Ingvar Johansson sa...

Vard och Vin

Mitt EM-tips inneholl val bade hangslen och livrem. Jag holl ocksa pa ryssarna men det hjalpte ju inte mycket. De lar bli farliga framover nar Hiddink far jobba lite till med laget och de skaffar sig lite mer erfarenhet. Se mycket fram emot kvallens final som kommer att ses i den tyska enklaven Camping Union Lido.

Trisse ! Jag har inte stott pa mascarpone som glassmak. Det later som lite kladdigt. Har under de senaste dagarna overdoserat pa en goja som bestar av citronglass som vispats med prosecco och lite vodka. Gor underverk i varmen.

Vård o Vin sa...

Tack trisse!
Är hyggligt bevandrad i Malmös glassutbud. Far min bor i närheten av glasskompaniet (eller vad det nu heter, gamla Lejonet & Björnen). Hr dock missat den på Drottnigtorget. Får ta och kolla in vid tillfälle :)

Tur Esping att Spanien vann, så att jag i alla fall inte var helt ute och cyklade ;) Fortsatt trevlig tur!

Jörgen Andersson sa...

Vård o vin! Lilla Glassfabriken tror jag är namnet, man tog över produktionen i egen regi när Lejonet & Björnen la ner sin Malmö-verksamhet. Ett lovvärt initiativ som bör gynnas, och deras glass håller absolut måttet. Glassbomberna - som har förgyllt så många barnkalas genom åren - fanns kvar sist jag kollade.