tisdag 17 juni 2008

2003 Pelissero Barbera d’Alba Piani

Ett inlägg från Esping, fortfarande cyberspace-berövad (men, tycks det, inte helt bedrövad för det):

I kväll åt jag en TV-dinner, möjligtvis omedvetet inspirerad av Trisses kurtis med amerikansk skräpkultur. TV-dinnern bestod av snabbtinad köttfärssås, penne och fetaost som dukades fram lagom till avspark. Vad kan passa bättre till sådan mat än en barbera?

Vinet är djupt rött med en liten dragning åt det bruna. Doften är så urtypiskt piemontesisk. Jag skulle kunna ha gissat på nebbiolo om jag smakat blint.. Intensiv med mycket mörka bär, björnbär och körsbär är det första jag tänker på. Det dyker upp choklad och en del vanilj som får samsas med kryddor som nejlika och kryddpeppar.

I smaken är bärfrukten något nedtonad och syran har mildrats någon sedan förra flaskan för två år sedan. Istället hittar jag en god kryddighet, lakrits, tjära och körsbärslikör. Smaken är fyllig och slutet rätt långt. I stilen ligger Barbera d’Alba Piani lite mittemellan modernister och traditionalister. 40% av vinet lagras på en blandning av nya och gamla barriquer, resten på botti.
Vinet köptes på tilbud hos danska Superbest för några år sedan. Jag vill minnas att det då kostade 80 DKK och jag köpte en låda. Kvällens flaska var den näst sista och jag önskar nu att jag inte nöjt mig med en låda. Denna barbera finns i beställningssortimentet i årgång 2005 och kostar 135 kr vilket faktiskt är några tior billigare än ordinarie pris hos Superbest. I beställningssortimentet finns även Pelisseros Long Now (barbera/nebbiolo), en barbaresco och en dolcetto. Pelissero är en spännande vinmakare snäppet under stjärnproducenterna.

6 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! Hänvisningen till min "flirt med amerikansk skräpkultur" avser, förmodar jag, mitt möte med Dolly. Jag tvekar att gå till attack, med hänsyn till att du eventuellt är avstängd från möjligheter att respondera, men måste ändå påpeka att vi är många i den rosaglittriga armadan som är beredda att kämpa för vår rätt till kitsch. Se bara vad den gamle gubbrockaren Göran Holmquist fått för kommentarer efter att ha dömt ut Dolly som en för stor tugga sockervadd. https://www.hd.se/noje/2008/06/15/en-foer-stor-tugga-rosa-sockervadd/

Ingvar Johansson sa...

Trisse ! Jag vill inte på något sätt ifrågasätta din rätt till rosaglittrande kitsch eller sockervaddsöverdoser. Ta för dig. Fight for your right. Så länge vi är överens om vad det handlar om har jag inga som helst problem. Resten är ju bara en fråga om bra eller dålig smak.

Jörgen Andersson sa...

Esping, jag visste väl att det där skulle locka ut dig ur cyberspace-skuggan! Ja, smaken är ju som bekant som baken - delad. Eller som vi plägar säga i våra delar av världen: smaken är som röven - klöven. Fjorton tusen skåningar i rosa cowboy-hatt kan inte ha fel - eller?

Ingvar Johansson sa...

Trisse,Avsevärt fler än 14.000 amerikanare, med och utan rosa cowboyhatt, röstade på George W Bush. Jag vill nog påstå att dom hade fel. 14.000 skåningar med rosa hattar kan nog också ha fel. Ibland. Därmed inte sagt att de hade fel i lördags. De visade bara prov på dålig smak. Snart så börjar du väl dansa linedance också !!

Jörgen Andersson sa...

Esping! Det finns faktiskt ett ställe i Färingtofta som jag är lite sugen på att besöka nån gång, där har dom mycket linedance och hattar. Det finns en skvätt Jack Daniels kvar som skulle komma väl till pass där...

Ingvar Johansson sa...

Trisse, Det finns många olika ställen för folk med bisarra böjelser. Salong Easy får kanske anses vara ett av de mer benigna men ändå... Snart drar det ihop sig till Ekebo-festivalen.