onsdag 5 mars 2008

2004 Bunker Bay Pinot Noir

För en tid sedan såg jag en dokumentär om tjufäktningsfans. En man talade om hur han drevs till arenan av en övertygelse om att det skulle utspelas ett historiskt ögonblick om han inte gick dit. Rädslan att missa något som aldrig kommer tillbaka.

I lördags gick jag till systembolaget för att köpa några öl till den varmrökta lax och böcklig som nyss inhandlats på torget. Jag skulle definitivt inte köpa något vin. På väg till ölavdelningen gick jag förbi nyhetshyllan och tänkte att det inte kunde skada att kolla vilka nyheter som letat sig till mitt lokala bolag. Då slog dom till. Butikschefen och en lördagsledig anställd. De diskuterade viskandes nyheterna, nickade menande och riktade blickarna mot 2004 Bunker Bay Pinot Noir. Plötsligt plockade de åt sig några flaskor och så fanns det bara tre kvar. Bra Pinot Noir för 98 kr. Ett stalltips från riktiga insiders. Jag såg framför mig hur ännu en tillfällig nyhet gick mig förbi, återfick alla ha-begärs-symptomen från mina värsta skivsamlardagar och vips så var varukorgen rätt tung. Pinot Noiren fick dessutom sällskap av Ventus Pinot Blanc. Systembolagets strategi med massor av tillfälliga nyheter varje månad leder alltför ofta till att jag drivs att köpa alltför många viner som väl köpta och hemburna plötsligt känns mindre angelägna.

Nåväl, har man nu köpt och burit hem så måste man dricka. Genom att dricka just Bunker Bay Pinot Noir så infriar jag också två nya ambitioner, dels att söka bra budget Pinoter, dels att prova aktuella vin från senaste nyhetssläppet.

Det aktuella vinet är förhållandevis mörkt i färgen för att vara Pinot Noir men fortfarande genomskinligt i en blåröd nyans. Doften är inte klockren Pinot men man hittar röda bär tillsammans med en viss kryddighet. Till en början är smaken en besikelse men när det kyltrs till c a 16 grader piggnar det till. Ett rätt mjukt och behagligt vin med bra frukt som får mig att tänka på skogsbär tillsammans med en typisk kryddighet. Fatlagringen anas snarare än märks.

I jämförelse med den Pinot jag drack här är Bunker Bay ett enklare, mindre komplext och inte lika spännande vin.

2 kommentarer:

Pierre Mikael Jorstig sa...

Tack för tipset, en kort första försök till kommentar;

kanske inte idealisk start, men utan lunch och vrålsugen på något att tugga på skred jag till verket med en liten bit parmesan...antar att det kan ha inverkan på upplevelsen - dock - en överraskande och härlig mineral, viol/laktris upplevelse och, i ett ögonblick, som att sätta näsan i en kruka basilika! Riktigt bra i min mening, har dock begränsad erfarenhet av Pinot Noir, men som lättare sällskapsvin, möjligen till mindre tunga kötträtter, etc, funkar det nog finfint - jag gillar det! Gravida hustrun satte menyn, och det funkade förvånansvärt bra även till tabouleh och lammköfte ;-)!

Ingvar Johansson sa...

Mikael ! Kul att du gillade BB. Det låter som vi båda blivit påverkade av Sideways. Jag dricker dock fortfarande mycket gärna (och gärna mycket) Merlot. Här är ett annat tips på bra pinot noir, 2005 Beaune de Chateau. Dubbelt så dyrt men äkta vara. Jag har också provat en del Nya Zeeländsk Pinot som varit väldigt bra om än åt det lättare hållet. Min favorit är och förblir Cono Sur 20 barrells. I södra Argentina, i Patagonien lär det också göras intressanta varianter till riktigt bra pris. Har tyvärr inte provat ännu.