söndag 9 mars 2008

2006 d'Arenberg The Laughing Magpie Shiraz Vioginer

I lördagskväll hade vi besök av Ornitologen. Vinet, The Laughing Magpie, var m a o valt med omsorg och hade faktiskt sparats just för ett besök av personen ifråga. d'Arenbergs viner i almmänhet, och detta i synnerhet, är alltid kul att bjuda på. Detta särskilt när det gäller gäster som uppskattar vin men inte är uttalat vinintreeserade. Det är lite som att se "Shortcuts" med någon som ännu inte sett den. Vinet väcker reaktioner och de är alltid positiva.The Laughing Magpie är en riktig publikfriare som får en att haja till och skärpa uppmärksamheten.

Det handlar om en Rhone-blend på Syrah och Viognier men stilen är dock otvetydigt australiensisk med en intensiv doft av björnbär och svarta körsbär, ekfat eukalyptus och mint. I munnen känns vinet tjockt och trögflytande. Smaken är fyllig, kraftig och lång. Alkoholhalten ligger på 15% men här finns så mycket av allt att det faktiskt funkar utan problem.

I kväll dracks vinet till en kraftig lasagne och ett gäng vällagrade hårdostar. Det fungerade bra till allt utom en gammal Appenzeller. Gott, hjärtligt och lite flörtigt inställsamt. Det är inte ett vin man drycker mängder av och inget vin jag kommer att dricka ofta men ikväll var det perfekt.

Inga kommentarer: