onsdag 19 mars 2008

Påsköl


Helgerna kommer tätt. Knappt är granen utkastad förrän det är dags för nästa storhelg och med den nästa säsongsöl. Utbudet av påsköl är inte lika digert som det av julöl och min ambitionsnivå ligger inte heller på samma nivå som i julas. Efter att ha läst tester i bland annat DN och Sydsvenskan bestämde jag mig för att lägga alla ägg i en korg och gå all in. Istället för att köpa små mängder av många sorter blev det två kassar Oppigårds Easter Ale. Efter att ha provat ölen till kroppkakor med skirat smör och lingon i kväll är jag övertygad om att det var rätt beslut.

Oppigårds påskbrygd är inte helt olik deras julöl men skillnader finns även om det handlar om nyanser. Påskölen är lite ljusare, något lättare och med något mindre beska. Den är tydligt fruktig med en fin kombination av citrus och en viss bitterhet. I slutet kommer chokladtoner, en viss maltig sötma som för tankarna till enbärsdricka och sedan den kvardröjande hustypiska efterbeskan. Riktigt gott och som gjort för påskbordet. Jag är fortsatt oerhört imponerad av den kvalité som Oppigårds håller. De har klarat att öka produktionen och lyckas kombinera det hantverksmässiga med brett sortiment och jämn och hög kvalité

Oppigårds har också nyligen lanserat ytterligare en säsongsöl, Spring Ale som släpps i som försvinner från systembolagets hyllor i rasande takt. Jag har köpt men ännu inte provat. Den nyfikne bör nog agera snabbt om han inte vill vänta till nästa vår.

1 kommentar:

Jörgen Andersson sa...

Esping! Tack för tipset! Jag känner plötsligt ett markant sug efter en nykranad, skummande pint på Bishops Arms.