måndag 3 mars 2008

2004 Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay

Det här är riktigt gott, trevligt gyllengult i färgen och med en häftigt djup och förförisk doft av citrusfrukter och sommarblommor. Smaken är så välbalanserad, mjuk och fruktigt blommig att man bara vill dricka mer och mer. Här finns en lätt fatton och en avrundad syra som gör eftersmaken lång och angenämt avklingande. Allt harmonierar och ingen nyans sticker ut på bekostnad av någon annan. Något helt annat än vad man väntar sig av chardonnay-druvan, som ofta presenteras i fläskiga och överexponerade viner. Min själs älskade blir betagen och säger att det var länge sedan hon drack ett vin som föll henne så i smaken. Hon talar lyriskt om gudasänd nektar. Det märks också: oftast får jag ha merparten av flaskan för mig själv, men så icke denna kväll. Buteljen töms i ett jehu och vi hade nog kunnat hälla i oss en till. Det där med ABC – anything but chardonnay – behöver revideras till ABC – absolut bälga chardonnay – åtminstone om det är så finlemmat och friskt som detta.

Förutom smakupplevelsen kan vi glädjas åt att det är ett extremt billigt vin. Det var tillfällig nyhet på bolaget någon gång 2005 eller 2006. Då kostade det 99 kronor vill jag minnas. Sedan prissänktes det med 20% och då köpte jag på mig några flaskor. Sedan har vi prövat det någon gång utan att bli så begeistrade som denna söndagskväll i mars 2008. Men nu var det alltså rätt: tillräcklig lagring även om det ännu känns ganska ungt, och bra matmatchning (stekta gösfiléer, en ljummen sallad på rödbetor, äpple och kapris samt kokt potatis).

I Systemets sortiment hittar jag i skrivande stund enbart ett gäng av Monsieur Boissets dyrare röda prestigeviner, och tyvärr finns det bara en flaska av denna mer moderat prissatta och mycket prisvärda chardonnay kvar i källaren när det borde finnas ett dussin. Lätt fånget, lätt förgånget.


Inga kommentarer: