fredag 30 september 2011

Bordeaux-brouhaha*

Fortfarande händer det att Bolaget sänker priserna och fortfarande händer det att rebelliska butiker sätter ut röda prislappar på hyllorna, så att det hela misstänkt liknar rea. Men det är det alltså inte. Möjligen en prisjustering med anledning av den svenska kronans för tillfället starka ställning.

Den här gången har händelsen till och med nämnts i en ganska förvirrande liten artikel i Sydsvenskan. Bland annat ska Systembolagets presschef Lennart Agén ha sagt följande: "Priserna har inte varit ointressanta för kunderna så de anpassas till priserna på värrldsmarknaden". Om Lennart skorrar på r:en eller om det är en felskrivning får vi låta vara osagt, men kanske är den något kryptiska innebörden att de Bordeaux-viner det handlar om faktiskt har kostat för mycket för att kunderna ska lägga sina surt förvärvade slantar på dem.

Jag vet inget om Bordeaux, men antar att många av de aktuella vinerna nu - efter prissänkningen - hamnat i ett mycket gynnsamt prisläge. Det är över hundra viner som blivit billigare, och det rör sig om en sänkning på 20 - 30 %. Det mesta är slottsbordeaux från 2007 och de flesta är röda, men även några vita har lockat till storköp.

Prisspannet är stort, från 99 kr för Château Chantegrive Rouge (tidigare 145 kr) till 5 555 kr Château Ausone (tidigare 6 944 kr). Nästan 1 400 spänn att "spara" där, således. Det finns en hel drös Château-viner, nu i prisläget 129-299, som verkar intressanta.

Allt det här är förstås gårdagens nyheter för den uppmärksamme konsumenten. Lagersaldot har krympt snabbt. Om det finns mer av några av vinerna att hämta på varudepån framgår inte av hemsidan.

*Brouhaha, eng. a noisy stir or wrangle; hubbub; uproar; commotion. Ursprungligen en onomatopoetisk teaterterm från franskan: cry of devil disguised as clergy. Kan möjligen härledas till hebreiskan, bārŭkh hab-ba, blessed be he who comes.
Välsignade alltså dessa Bordeaux-tjut, som möjligen kan visa sig vara ulvar i fårakläder. Ett slags lågmält tumult tycks deras nya prisdräkt i alla fall ha åstadkommit i konsumentledet.

3 kommentarer:

Bengavoice sa...

Lennart Agén var en av mina två idrottslärare när jag gjorde lumpen på F18 i Tullinge i början av 80-talet. Han pratar en släpig Stockholmsdialekt med ord som "hära" och "dära". Inga skorrande "r".
Den andre idrottsläraren var för övrigt Stefan Ring, numera försvarsstabens strategiske expert, som ofta uttalar sig i medierna om olika konflikter. Hans uttal av "r" var mer speciellt, och rekryternas inte helt vänliga tolkning av hans namn var "Stefan Jing".

Jörgen Andersson sa...

@Bengavoice: tack för klargörandet! Då var det tryckfelsnisse som var framme i Sydis.

Ludvig sa...

Minst sagt förvirrande av Bolaget och lite dumt tycker jag. Har ingen någon erfarenhet att köpa vin på nätet Alltså, importera ifrån en billigare och exklusivare marknad. Med detta beteende på svensk marknad tycker jag att borde få betalt för att köpa snart. Någon gång redan i slutet av förra året var kronan skyhög, varför gjordes ingenting då? Det vill jag ha svar på! Mvh