torsdag 1 september 2011

2007 Clos Pacalis La MarioleVeckan som gått har varit sådär körig som det brukar bli när allvaret plötsligt brakar igång. Plötsligt så förväntas man vara både här och där och veta det ena och det andra. Bloggandet har fått stå tillbaka. Så kul då när det dyker upp ett vin som liksom bara kräver några rader.

Nej, 2007 La Mariole är inget stort vin men precis ett sådant där vin som jag älskar att korka upp en torsdagskväll till alldeles nygjord merguez, paprikaröra och couscous. Ett vin där allting har fallit på plats och där det inte finns något man önskar vore annorlunda.

Vinet är gjort på 70% grenache, 20% carignan och 10% syrah från 40-60 årga stockar. Producenten Clos Pacalis tillämpar culture raisonée och avkastningen ligger på c a 18 hl per ha.Alla druvorna avstjälkas och macerationen pågår i fyra till sju veckor. Lagringen sker på ekfat. Syrah-druvorna får ett år på ny ek, resten lagras på använda tunnor

Doften är omedelbart charmerande med frukt som känns pigg och frisk men ändå med värme. Solmogna jordgubbar, hallon och kärsbär. Det finns en del garrigue och österländska kryddor,en tendens till lite undervegetation och i horisonten den regnvåta grusvägen. Massor med omedelbar charm och en komplexitet som förvånar.

Smaken är medelfyllig med den charmiga frukten i centrum. Drygt medelfylligt med frisk syra och finkorniga men bestämda tanniner. Hygglig längd i avslutningen. Perfekt balans och ett suveränt matvin.

Vinet var ett varuprov från Vinomatik. Säljs i beställningssortimentet, men bara i Stockholmsområdet, och kostar 474 kr för ett tre-pack. Ett rimligt pris tycker jag.


Inga kommentarer: