söndag 18 september 2011

2008 Felsina Chianti Classico Berardenga


2008 Felsina Chianti Classico Berardenga går i vackert granat/rubinröd färg och är ganska transparent. Doften skulle kunna tjäna som skolboksexempel på klassisk Chianti. Här finns generöst med körsbär och andra röda bär i förarsätet. Det är hur trevligt som helst men det kommer mera. Körsbären tonar över i mandelmassa och passerar de krossade körsbärskärnorna på vägen. En del jordiga toner och järn finns också med. Man känner också av att vinet lagrats på ekfat, en blandning av små och medelstora . En hantering som inte på något sätt dominerar doftpaletten utan bidrar till en ökad komplexitet.

En munnen känns vinet slankt, vitalt och piggt. Körsbärsfrukten är ytterst charmerande med lätt sötma. Syrorna är friska och tydligt markerade men känns på något sätt städade. Tanninerna finns där och kan nog egentligen bäst beskrivas med samma adjektiv.

Det här är ett väldigt sympatiskt och trevligt vin som befinner sig någonstans mittimellan det moderna och det traditionella. Roligare att sniffa på än att dricka. Svårt att ogilla men kanske inte heller något att älska En invändning kan vara att det är lite väl mycket lagom. En annan synpunkt är att priser, c a 20 euro, känns några tio för högt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag provade -08 vid ett besök på Felsina för 2 veckor sedan. Jag upplevde att den var minst lika bra som -07. De fanns gott om 07 på bolaget förra året och den kostade då 150 kr. Kommer inte ihåg gårdspriset, men det var inte 20 euro, gissnigsvis 15-16. Fårvåndndsvärt många av de viner jag provade i Toscana hade samma prisnåva på bolaget som på gården, så 20 euro verkar vara ett överpris.

/Janne

Ingvar Johansson sa...

Hmm, jag köpte min flaska i en italiensk vinbutik. 150 kr låter mera eimligt. Jag tyckte inte alls att vinet var dåligt, bara en aning slätstruket. Det var också klart bäst dag 1.

Italienska viner sa...

Jag tyckte nollsjuan var klart trevlig. Visst, tämligen modernt och kanske en smula anonymt men rejält och med nollsjucharm. 2008 kan förstås vara en annan historia.
Runt 20€ är nog 'the going rate' nuförtiden. Superiore tar 19 för 2007:an:

http://www.superiore.de/Wein/Toskana-Chianti/F-lsina/Chianti-Classico-Riserva-Berardenga-DOCG-2007.html

/Patrik

Italienska viner sa...

F'låt, det var ju riservan... Ingvar, du har blivit skinnad! :-)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik! It's a jungle out there !!

Jag tyckte också att vinet var trevligt men inte så mycket mer.