tisdag 27 september 2011

2007 Cottanera Etna Rosso


Det gapar oroväckande tomt på Etna-hyllan i vinskåpet. När IV-Patriks senaste inlägg väckte min, inte alltför svårväckta, lust till lättfotad lava-juice fanns det bara en påver pava att välja på. Således är det påkallat med påfyllning å det snaraste men i väntan på den får 2007 Cottanera Etna Rosso sätta livet till. Vinet är gjort på 90% Nerello Mascelese och 10% Nerello Capuccio som haft 20 dagars skalkontakt. Vinet har lagrats åtta månader på franska barriquer, åtta månader på ståltank och 18 månader på flaska.

Doften är rätt intresseväckande till att börja med. Den domineras av de typiska Etna-mineralerna kombinerat med multna löv skogstjärn och kryddtoner. Läge för frukten, de röda bären, att kicka in och komplettera bilden. Jag väntar. Och väntar. Inget händer. Det börjar kännas som om man väntar på fel ställe. Med lite god vilja kan det anas någonting där i bakgrunden men inte är det mycket.

Smakmässigt är det på precis samma sätt. Paletten är fullpackad av mineraler och kryddor men frukten lyser med sin frånvaro även här. Bra syra, relativt lätt munkänsla och rejält med finkorniga tanniner. I finalen glimrar det till med rönnbär, malört och blodapelsin men det räcker inte riktigt för att det ska bli godkänt. Allt om Mats omdöme "Välbyggt vin som envist vägrar sjunga" är precis mitt-i-prick.

Tar man sedan med priset i beräkningen så blir det ett kraftigt IG. 299 kr står det på kvittot från bolis vilket intressant nog är precis lika mycket som Ad Libitum tar för Tenuta delle Terre Neres vingårdsviner. Då talar vi om viner på en helt annan nivå.

9 kommentarer:

Vintankar sa...

Tack för intressant läsning. Jag är en fruktbombsälskare, så då kan jag utesluta Cottanera.
Finns det något av Ad Libitums Sicilianska rödviner du kan rekomendera?

JC

Ruso sa...

jag var på provning i vinklubben igår. Vi kör alltid blint och tre viner. Nu förstår jag benämningen medelhavets Bourgogne på Etnaviner. Det var klar Etnasignal på två av vinerna. Men, med tanke på provningsledaren, så var det uteslutet. Jag styrde kosan mot Pinot Noir, varav två Bourgogner. Det var tre. Den läckraste var en 2007 Gevrey Chambertin, Jean & Jean-louis Trapet. Den andra var en "Jesusbarnet" från 1994. Den påminde en hel del om en Passopisciaro. Jag har funderat på att prova Cottanera, men nu avstår jag. Jag beställde en Tenuta di Fessina, Erse häromdagen. Den ska bli spännande att prova. Men, snart kommer väl 2010 Etna Rosso från Tenuta delle Terre Nere. Har du provat Cavanera från Firriato?

Ingvar Johansson sa...

@JC 2008 Calderara Sottana är kanske det mest lättillgängliga men inte någon direkt fruktbomb. Sådana får man nog söka på annat håll.

@Ruso Bourgogne var min första association när jag provade mina första Etna-viner, allra tydligast hos TdTN. Har inte provat Cavanera, eller något annat från Firriato. Har dock fått info från vanligtvis välunderrättad källa att Graci fått dansk importör.

Ruso sa...

Kul att Graci kommer närmare. Jag har en bekant i Köpenhamn. Kanske kan man fresta på vänskapen lite. Dottern, som har anknytning till Sicilien kom hem med en Graci Quota 600 till sin glada pappa i fjol. Jag har dock inte druckit den än, trots erbjudande om att få köpa in mig i en låda som ligger hos Berry Bros, av en vänlig bloggare. Nu har jag lagt en beställning på Firriatos Etnaviner. Den vita innehåller 80% Carricante och 20 Catarratto. Carricante var en trevlig ny bekantskap förra året.

Ingvar Johansson sa...

@Ruso ! Du har då sannerligen lyckats i din uppfostrargärning och visar dessutom prov på stark karaktär. Kanske hänger sakerna samman ?

Ruso sa...

Cavanera röda får 3 glas i Gambero Rosso 2012. Det borde ju vara ganska bra. Men, min italienske vinvän är lite skeptisk till en del premieringar.

Ingvar Johansson sa...

Och rimligtvis mycket skeptisk till andra...

Niklas Jörgensen sa...

Hade en Etna-provning för Munskänkarna Stockholm igår. 7 olika producenter; Benanti, Girolamo Russo, Fessina, Terre Nere, Biondi,Calabretta och Duca di Salaparuta. stor skillnad i stil och årgång.

Vad gäller Cottanera så vet jag inte vad jag ska tycka om den efter två försök. För mycket nya fat, för lite Nerello-känsla och mer av en Bolgheri-skapelse än vulkanvin. Giuseppe Russo, Biondi och Fessina däremot.....madonna!

MVH

Niklas

Ingvar Johansson sa...

@Niklas Där skulle man varit med! Jag var på hugget ett tag och provade en hel del Etna-viner men nu har det stannat av. Hur togs vinerna emot ?