lördag 27 augusti 2011

1999 Doccio a Matteo Riserva (Caparsa)

Hösten 2010 gjorde Systembolaget ett misstag. Ja, måhända mer än ett, men det är det här jag minns mest. Det hade blivit fel vid listningen av några viner från importören Avatar, och plötsligt kunde man beställa två flaskor till priset av en. Italienska Viner - ständigt på pass - tipsade och sedan var det bara att hålla tummarna.

Vissa beställningar gick igenom, andra inte. En riktigt bra affär var en dolcetto d'alba, Baricchi, som man då kunde få för ca 80 spänn (vilket är ungefär vad Carlo Merolli brukar ta, utan att synbarligen ha begått något misstag). Så till halva priset var det rätt pris, så att säga. Idag kostar Baricchi 164 spänn styck i BS, vilket är långt utanför den bekväma zonen.

Särskilt 1999 Doccio a Matteo Riserva från Radda in Chianti-producenten Caparsa blev ett veritabelt fynd. 260 kr för två buteljer, bara att tacka och buga.

Jag kan inte påstå att jag är ett sangiovese-fan, men det här har jag inga invändningar emot. Tredje flaskan är ett kärt återseende.

Feta tårar längs glaset, mörkrött med en sammetslen lyster. Körsbärsfrukt och blyertspenna i doften. På samma gång avrundat och sprittande vitalt. En sagolik drickbarhet, först till en entrecote och sedan på egen hand. Jag tröttnar inte på den saftiga frukten, de lena tanninerna, den långa rena eftersmaken där en behaglig sötma till slut gör sig påmind i samklang med en angenäm strävhet och en kryddig hetta.

Åh, detta kan jag sitta länge och begrunda. Med några timmars luft blir det än bättre. Ekologiskt/organiskt är det också, enligt IV:s efterforskningar.

Om Doccio a Matteo funnits kvar i BS, vilket det inte gör, hade jag kunnat överväga att beställa det också till det avsedda priset (vilket nog inte är orimligt). Nu är det bara en ynka flaska kvar i förrådet, synd. Men kul har det varit att stifta denna bekantskap!

Paolo Cianferoni, Caparsas Coltivatore Diretto, gör bloggen Il blog di Caparsa för den som behärskar italienska och vill följa händelseutvecklingen.

På tal om Trinchero importerar Avatar Vigna del Noce och Barbera d'Asti Superiore. Det senare kostar 212 kr i BS. Hos Stefan Jensens Winewise kostar det 99 danska. Så i väntan på att det svenska priset - med eller utan misstag - reglerar sig själv kan man ju handla hos Stefan.

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Aaah, gamla goda DaMR-99. Ett sant fynd och vi har också endast en stackare kvar.

Re: Trincheros Barbera 2003:a så drack vi en dylik igen för inte så länge sedan. Ett vin som levererar på topp just nu. Om man inte visste vad det egentligen kostar hade man kanske rent av tyckt att 212 bagis vore riktigt skäligt...

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

@Patrik: man får vara glad så länge det varar! Trinchero står högt på listan att bekanta sig närmre med - mötet på Fri Vin var ack så flyktigt och sedan har det kommit saker emellan. du nämnde att Stefan numera levererar till Sverige. För den den som inte har den danska vinsafari-mössan så käckt på svaj som IV kan det vara intressant att kolla villkoren. Vet du? Kan man hitta info på winewise' hemsida. jag famlar i mörker....

Italienska viner sa...

Aber Jürgen, du står ju praktiskt taget med ena foten i sundet - på med khaki-outfitten, en serie raska och målmedvetna kliv och du är mitt i vinsmeten.
Jag drar mig till minnes ett utskick från Stefan om leveransvillkoren men jag minns inte priserna.

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Lieber Patrik, Ich weiß, Ich weiß - men det kommer hela tiden saker emellan... jag tvekar även att ge mig ut i vindjungeln utan de stigfinnare som så varsamt guidat mig tidigare. Man kan gå vilse! Man kan stöta på lokalbefolkning med onda avsikter! Nå, det är kanske som du antyder dags att släppa taget och kasta sig ut i det okända...