lördag 19 februari 2011

Vin i kartong och must på flaska


Det brukar ju heta att man inte ska skåda given häst i mun. Samtidigt är det väl just det man förväntas göra när man får ett varuprov. I veckan anlände en låda från Kiviks Musteri med ett något förbryllande innehåll.

Åkesson lanserade förra året en Chateauneuf på tetrapak och i år blir det istället en CdR Villages som förpackas i papp då Åkesson vill att "det ska vara lätt att välja goda viner i klimatsmarta förpackningar och därmed bidra till att minska belastningen på miljön".. Det medföljande pressmeddelandet talar också om att man "Vill ge moderna männsikor en möjlighet att välja en modern förpackning utan att ge avkall på kvalitén" Vi får väl se hur det förhåller sig med den saken...

2008 Domaine du Pauline Côtes-Du-Rhône Villages Cairanne är en klassisk Rhône-blandning på syrah, mourvédre och grenache. Färgen är förvånansvärt ljust blåröd. Doften bjuder på en hel del röda bär, tydlig pepprighet och garrigue. Smaken är medelfyllig med bärfrukten i centrum. Viss kryddighet, balanserad syra och uppstramande tanniner.

Visst kan man se det här som ett rätt OK vin. Det är helt klart utan defekter och smakar inte illa. Jag dricker ett glas men mer vill jag inte ha. Det är för slätstruket och ointressant. Bättre än de få boxviner jag provat men lägger man de 99 kronorna vinet kostar på en flaska, t ex Guigals Côtes-Du-Rhône, så får man 25 cl mindre vätska men väldigt mycket mer vin för pengarna. Tanken på att välja förpackning utifrån miljöhänsyn är naturligtvis bara trams. Fixar man inte att köpa en glasflaska så är det bättre att strunta i vinet. Ännu bättre för miljön. Och hälsan.


I paketet från Åkesson fanns också två flaskor äppelmust från Kiviks Musteri. De säljs också på systembolaget. I glasflaska. Min enkla och inte alls moderna syn på saken är att det ter sig en aning inkongruent att lansera vin på kartong av miljöhänsyn och sedan sälja äppelmust på glasflaska.

Musten var hursomhelst utomordentligt god. En gjord på Cox Orange och Belle de Boskoop hade fantastiskt frisk äppeldoft, fyllig smak och frisk syra. Gravenstein-varianten något lite sötare och rundare. Båda som sagt mycket goda men inget jag skulle vilja dricka till maten. Det enda alkoholfria alternativet till vin som måltidsdryck är vatten.

4 kommentarer:

Anders Karlsén sa...

Hej

Roligt att du ville prova våra produkter. Vad gäller förpackningarna så ska jag försöka reda ut begreppen eftersom du blev lite förbryllad.

Åkesson Vin har länge kämpat för att Systembolaget ska sälja fler viner på kartong. Det borde vara självklart eftersom det enligt Systembolagets egen utvärdering är den mest miljövänliga förpackningen.

Men eftersom Systembolaget inte efterfrågar viner i en högre prisklass tappade på kartong, har vi tagit saken i egna händer. Förra året lanserade vi en Chateauneuf och i år blev det en Côtes-Du-Rhône. På så sätt får konsumenterna möjlighet att välja en klimatsmartare förpackning och det kan väl inte vara fel? Det är ju inte bara själva glasflaskan som är miljöbelastande. Många viner kommer idag från Australien och Sydamerika, så frakten av glasflaskor kors och tvärs över jordklotet utgör en inte oväsentlig del av flaskans miljöpåverkan.

Så över till äppelmusterna. Nästan alla Kiviks Musteris drycker, från koncentrerade lättdrycker till juicer tappas på kartong. Ett mindre undantag görs för de drycker som även säljs till restauranger. Där efterfrågar restaurangerna glasflaska och då får vi acceptera det.

Vänliga hälsningar Anders Karlsén

Marknadschef Kiviks Musteri AB

Ingvar Johansson sa...

Hej Anders

Tack för ditt långa och utförliga svar. Det förklarar tankarna bakom det som jag uppfattade som inkongruens från er sida. Jag tänker dock fortfarande att man kanske lägger lite väl mycket fokus just på förpackningen och transportens miljöpåverkan. Hur odlingen går till bör ju också beaktas.

Jag är också rätt tveksam til påståendet i pressmaterialet om att "välja en modern förpackning utan att ge avkall på kvalitén". Jag tror t ex att er "kartongversion" av Domaine de Paulines Cairanne är hårdare svavlad än den som säljs på flaska. Rätta mig gärna om jag har fel.

Anders Karlsén sa...

Hej
Vad gäller just detta vin så har vår CdR Village 38 fritt svavel och totalt 95. Motsvarande flaska har ca 28-32 fritt och 85 totalt, alltså precis som du skriver, något lägre. Medan en box från södra Frankrike håller ca 48 fritt och 115 totalt. Prismans fördel gentemot boxen är att den klarar sig med lägre svavelhalt och ger samma livslängd åt vinet eller längre.
Hur odlingen bedrivs är, precis som du skriver, viktigt ur ett miljöperspektiv. Men det betyder inte att vi som importörer ska låta bli att göra vad vi kan för att minska den totala miljöbelastningen. Vi gör det genom att erbjuda mer klimatsmarta lösningar än glasflaskor även för viner i ett högre prissegment. Åkesson har även lanserat 2 PET-flaskor under 2010. Intressant läsning finns på Systembolagets Pressida om den förra året genomförda Livscykelanalysen (LCA) för förpackningar. Så istället för att fråga oss varför vi tappar vinerna på kartong, kanske man bör fråga andra varför de inte gör det.
Hälsningar
Anders Karlsén

Ingvar Johansson sa...

Hej igen !
Du tycker att "...istället för att fråga oss varför vi tappar vinerna på kartong, kanske man bör fråga andra varför de inte gör det".

Den frågan kan man ju naturligtvis ställa om man vill. Jag tycker den är rätt överflödig. Det kan ju finnas en mängd svar men de producenter som intresserar mig skulle med största sannolikhet svara att det inte hittat någon i kvalitetshänseende bättre förpackning. Åkesson säljer bulkviner på papp och vill gärna att kunden fokuserar på förpackningen snarare än innehållet.